Dr. Grósz Andor: Hőseink az egyetemes zsidóságért harcoltak

2024. Május 13. / 10:28


Dr. Grósz Andor: Hőseink az egyetemes zsidóságért harcoltak

Az Emlékezés napja (Jom Házikaron) – amely tegnap este köszöntött be és ma estig tart – tisztelgés az Izraelért elesett katonák és a terror áldozatai előtt. Ebből az alkalomból a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában is megemlékezést tartottak tegnap este, s köszöntőt mondott a Mazsihisz elnöke is.

A vasárnap este megkezdődött Emlékezés napján most elsősorban a Hamász-terroristák október 7-i támadásának áldozataira, valamint a terrortámadásra válaszcsapásként adott háborúban elesettek katonák előtt hajtanak fejet Izraeében. A hagyomány szerint az Emlékezés napján országszerte felzúgnak a szirénák, és ma délelőtt a jeruzsálemi Herzl-hegyen tartanak állami megemlékezést. 

Rumbach_hazikaron3.jpgJákov Hadas-Handelsman tegnap este a Rumbach-ban

Október 7-én mintegy 1200 embert gyilkoltak meg a terroristák, az utána kitört harcokban eddig 272 izraeli katona halt meg. 

Rumbach_hazikaron2.jpgA gyászimát Radnóti Zoltán főrabbi mondta

A Mazsihisz is megemlékezett Izrael hőseiről és október hetedike áldozatairól: a Rumbach-zsinagógában rendezett megemlékezés résztvevőit tegnap este köszöntötte dr. Grósz Andor, a Szövetség elnöke. Beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete, a gyászimát Radnóti Zoltán főrabbi, a Budapesti Rabbiság igazgatója mondta.

Az alábbiakban a Mazsihisz-elnök beszédét közöljük.

Rumbach_hazikaron5.jpgDr. Grósz Andor meggyújtja az emlékezés lángjait az elesettek és az áldozatok tiszteletére

Egy nép, egy szív! 

Ennek a borzongatóan gyönyörű és igaz mondatnak a jegyében gyűltünk ma össze, hogy megemlékezzünk Izrael hősi halottairól. Hiszen éppen ők voltak azok, akik ennek a mondatnak gyönyörű és igaz tartalmat adtak bátorságukkal, hazaszeretetükkel és önfeláldozó hősiességükkel. 

Hőseink az egyetemes zsidóságért harcoltak és haltak meg, fontos tehát megállnunk egy pillanatra, hogy tisztelettel megemlékezzünk róluk, és elismerjük azt az áldozatot, amit értünk és Izraelért hoztak. Ugyanis ezek a hősök nem egyszerűen katonák voltak, akik a hivatásukat teljesítették, hanem olyan emberek, akiknek szíve a hazájuk iránti szeretettől dobogott. Olyan emberek, akik mindent feláldoztak azért, hogy biztonságot és békét teremtsenek a jövő generációi számára.

Arra szeretném kérni önöket, hogy ma ne csak azokra emlékezzünk, akik 1948-ban és az azt követő háborúkban beírták nevüket Izrael dicsőséges történetébe. Hanem hajtsunk fejet azok előtt is, akik a 2023. október 7-i terrortámadásra adott izraeli válaszcsapásban vesztették életüket. 

Azok a férfiak és nők, akik életüket adták a szabadság és az igazság védelmében, példaképek számunkra és példaképek utódaink számára. Emlékük örökké élni fog a zsidó nép szívében, mert hősiességük és áldozatuk nemcsak a hazaszeretet fontosságára emlékeztet minket, hanem erőt és inspirációt ad nekünk a jövőbeni kihívásokhoz is. 

Az Izraelért meghalt hős katonák áldozatát soha nem feledjük el, és mindig ki fogunk állni azokért az értékekért, amelyekért hőseink az életüket adták. Legyen áldott az emlékük örökké. 

Köszönöm, hogy meghallgattak! Am Israel Chai!

(Fotók: Ritter Doron)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek