Az emlékezet éve – nyitókoncert a Dohány utcai zsinagógában világsztárokkal

2024. Március 24. / 10:20


Az emlékezet éve – nyitókoncert a Dohány utcai zsinagógában világsztárokkal

Az est folyamán olyan művek szólalnak meg a világhírű Rost Andrea előadásában, amelyeket az egyedülálló hangú díva kifejezetten erre az alkalomra vett repertoárjára, így Ilse Weber, az Osztrák-Magyar Monarchiában született, Aushwitzban mártírhalált halt cseh dalszerző Wiegala c. művét, vagy éppen a Donna, donna c. jiddis dalt, amely a német megszállás alatt álló varsói gettóban működő színház számára írtak 1940-ben, de egy gyönyörű, a szabadság utáni vágyról szóló Georg Friedrich Händel ária is felcsendül majd 2024. április 3-án, este 7 órakor a Dohány utcai zsinagóga falai között. A hangversenyen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Az ingyenes regisztrációs oldal / IDE KATTINTVA érhető el. 

Az égre írj, ha minden összetört ” (Radnóti Miklós)

Az előadás fényét emeli továbbá dr. Korcsolán Orsolya, Bécsben élő hegedűművész, akinek felvételeit a világ legrangosabb lemezkiadói, így a Deutsche Grammophon, a Naxos America és a Solo Musica München jelentették meg, akit olyan nemzetközi figyelem kísér, hogy többek közt a TIME, Scene vagy Crescendo magazinok is magasztalták soraikon; Fekete László, aki nemcsak a Dohány utcai Zsinagóga ma már legendás kántora 1989 óta, de világszerte elismert interpretálója a liturgikus zsidó zenének, lemezeit ma már a kántorművészet alapköveiként tartják számon; vagy éppen dr. Nógrádi Gergely, a Frankel Zsinagóga méltán közismert főkántora, aki egyenesen amerikai turnéját megszakítva érkezik Budapestre erre az előadásra.

A koncertet az a közel negyven éve a legmagasabb szinten muzsikáló Erkel Ferenc Kamarazenekar kíséri – Lesták-Bedő Eszter koncertmester művészeti vezetésével –, akinek tagjai többek közt a Budapesti Fesztiválzenekarban is játszanak, és együttműködései Amerikától a Távol-keletig nyomot hagynak a modern zenei kultúrában.

INGYENES REGISZTRÁCIÓ A KÉPRE KATTINTVAINGYENES REGISZTRÁCIÓ A KÉPRE KATTINTVA

A magas színvonalú és emelkedett esten fellép továbbá Takács Fülöp, a Magyar Állami Operaház Gyermekkarának ifjú szoprán tehetsége, akit Hajzer Nikolett, a Gyermekkar vezetője készített fel erre a különleges alkalomra, illetve a Sirim (Lauder Iskola) és Scheiber Iskola kórusai is, Rév Kata és Klein Judit vezetésével.

A műsorban elhangzó művek a kivételes tehetségű Ott Rezső hangszerelésében szólalnak meg. A megemlékezést Stahl Judit fogja moderálni, akit nagyon ritkán láthatunk és hallhatunk ilyen szerepkörben: személyes, megrázó, szép történetekkel egészíti ki a lélegzetelállítóan szép zenei műsort, hogy a lehető legmélyebb és legszemélyesebb, megrázó, mégis felemelő módon emlékezhessünk.

A műsort szerkesztette és művészi koncepcióját megálmodta Bíró Eszter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) művészeti vezetője, aki az est háziasszonya is egyben.

A koncert előtt dr. Grósz Andor, Mazsihisz elnöke tart megemlékező beszédet, majd dr. Frölich Róbert, országos főrabbi mond imát, amely liturgikus énekeit Fekete László főkántor és Tóka Ágoston orgonaművész szólaltatja meg.

Talán nem is lehetne méltóbb módja ennél a világszínvonalú estnél a Holokauszt 80. évfordulója alkalmából induló emlékév megnyitásának.

A Holokauszt 80 emlékév nyitórendezvénye a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) támogatásával valósul meg.

Tamogatok (002).jpg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Dr. Nógrádi Péter: Az Élet Menete Anyák napján
Zsidó világ
Pészah 2024: ünnepi fogalomtár
2024. Április 21. / 12:20

Pészah 2024: ünnepi fogalomtár