26 éve gyilkolták meg Jichak Rabin izraeli miniszterelnököt

2021. Október 18. / 12:45


26 éve gyilkolták meg Jichak Rabin izraeli miniszterelnököt

Izraelben ma emlékeznek meg egykori miniszterelnökükre, Jichak Rabinra, akit a zsidó naptár szerin ma (Chesván hó 12-én) gyilkolt meg egy szélsőséges. Benjamin Netanjahu korábbi miniszterelnök jelezte, hogy nem vesz részt az eseményen.

A „Nér Jichak” (Jichák gyertyája) elnevezésű eseménysorozatot már tegnap elkezdte az izraeli katonai szolgálat előkészítő programjának tanácsa mintegy ezer fiatal résztvevővel.

Ma délután helyi idő szerint 3 órakor folytatódik a program Isaac Herzog államfő hivatalánál. Az államfő mellett beszédet mond Naftali Bennet miniszterelnök, valamint Dalia Rabin, a meggyilkolt miniszterelnök lánya.

A Kneszet-ben emlékülés veszi kezdetét délután 5 órakor, amelyen részt vesz Esther Hayut, az izraeli legfelsőbb bíróság elnöke, a Rabin-család, Mickey Levy, Benny Gantz, Naftali Bennett, Jair Lapid, Benjamin Netanjahu, Merval Michaeli közlekedésügyi miniszter és Gideon Saar igazságügyi miniszter.

Bennett a tegnapi ünnepségen elmondta: „Jichak Rabin meggyilkolása az egyik legsarkalatosabb és legösszetettebb pillanata volt nemzetünk és államunk számára. A gyilkosságnak sok tanulsága volt és nagyon megváltozott tőle az életünk.

Társadalmunk felismerte, milyen veszélyes dolog az uszítás és a gyűlöletkeltés, a rágalmazás, és azt, hogy az előítéletek miként rekesztik ki emberek csoportjait. (…) A merénylet után visszatettem a fejemre a kipát” – vallotta be Bennett. „Akkoriban a Maglan különleges egységben parancsnokként teljesítettem szolgálatot, és emlékszem, milyen nehéz időket élt meg a cionista közösség. Emiatt kezdtem újból hordani a kipát. Nekem ez volt a válaszom és felismertem: mindent meg kell tennem, hogy az embereket közelebb hozzam egymáshoz, hogy lebontsuk a minket elválasztó falakat és egységet hozzunk létre. Mert egy nemzethez tartozunk.”

Benny Gantz elmondta: „Rabin a hadseregnél kezdte pályafutását, azonban később, politikai vezetőként nem csak a biztonsági kihívásokkal nézett szembe, hanem megértette annak jelentőségét, hogy az ország arab lakosait is meg kell szólítanunk. Ezen morális kötelezettség ma különösen fontos, amikor látjuk, hová vezet az erőszak. Segítő kezet kell nyújtanunk az arab közösség felé, a részünkké kell váljanak és meg kell nekik adni, amire szükségük van”.

A The Jerusalem Post írása alapján / Dési Tamás fordítása

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Izrael
Omikron: Rekordszámú új fertőzött Izraelben
Megemlékezések
Boldog születésnapot, Gyuri bácsi!
2022. Január 04. / 14:27

Boldog születésnapot, Gyuri bácsi!

Kommentek