Találkozó Pinchas Goldschmidt főrabbival, a Nagy Károly-díj idei kitüntetettjével

2024. Február 27. / 14:59


Találkozó Pinchas Goldschmidt főrabbival, a Nagy Károly-díj idei kitüntetettjével

A legjelentősebb európai kitüntetésnek tekintett, Aachenben alapított nemzetközi Nagy Károly-díjat korábban olyan személyiségek vehették át, mint Konrad Adenauer vagy Winston Churchill, a magyarok közül pedig Horn Gyula és Konrád György. Az idei díjat Pinchas Goldschmidt főrabbi és az európai zsidó közösségek kapják. A főrabbival ma találkozott a Mazsihisz elnöke Jeruzsálemben.

Az óriási presztizsű nemzetközi Nagy Károly-díjat a kitüntetés aacheni kuratóriuma olyan közéleti szereplőknek ítéli oda, akik jelentős tevékenységet fejtenek ki az európai egység megteremtésének előmozdításáért. A díjat azért nevezték el az Aachenben 814-ben elhunyt Nagy Károlyról, mert a frank császárt ma is sokan „Európa Atyjaként” tisztelik. 

Az aacheni kuratórium döntése értelmében az idei díjazott Pinchas Goldschmidt főrabbi, az Európai Rabbik Konferenciája (Conference of European Rabbis) elnöke és az európai zsidó közösségek kapják. Az indoklás szerint a díj idei üzenete az, hogy a zsidó élet Európa múltjának, jelenének és jövőjének elengedhetetlen része, és a Európában sem most, sem a jövőben nincs helye antiszemitizmusnak. 

A Jeruzsálemben hivatalos úton tartózkodó dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke ma folytatott megbeszélést Pinchas Goldschmidttel. Az elnök és a magyarországi zsidó életet jól ismerő főrabbi a találkozó során érintette a magyar zsidó közösség, ezen belül a Mazsihisz aktuális ügyeit; szóba került magyar rabbik felvétele és jelentkezése az Európai Rabbik Konferenciájába; továbbá tárgyaltak Goldschmidt tervbe vett, de még nem konkretizált magyarországi látogatásáról.

423422699_3585314838450547_7653495213816796103_n.jpgGoldschmidt főrabbi és a Mazsihisz elnöke

A találkozón a Mazsihisz elnöke gratulált a Károly-díjhoz, amelyet a főrabbi május 9-én vesz át Aachenben Donald Tusk lengyel miniszterelnöktől és VI. Fülöp spanyol királytól.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán
2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán