Siklós városa nem feledkezett meg az elhurcolt zsidókról

2021. December 14. / 18:25


Siklós városa nem feledkezett meg az elhurcolt zsidókról

Az egykori siklósi zsidók olyan építészeti emlékeket hagytak maguk után, amelyeket ez a város sokáig őrizni fog. A mi feladatunk ezen épített értékek megóvása – mondotta Goldmann Tamás, a Mazsihisz alelnöke az elmúlt napokban befejezett felújítás ünnepélyes átadásán ma a siklósi zsidó temetőben.  Az eseményen részt vett Szabó György, a MAZSÖK elnöke és Riegl Gábor polgármester is.


Mint arról tegnap beszámoltunk:  legnagyobbrészt a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) vissza nem térítendő támogatásával valósult meg a siklósi zsidó temető halottasházának és kerítésének felújítása, a kivitelezést anyagilag támogatta a siklósi önkormányzat, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is. 

A kivitelezés mai átadó ünnepségén Riegl Gábor polgármesteren kívül beszédet mondott Goldmann Tamás, a Mazsihisz alelnöke, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke, aki felidézte, hogy három évvel ezelőtt járt Siklóson, amikor az egykori zsidó iskola felújítása és az épület múltjára emlékeztető tábla felavatása alkalmából rendeztek ünnepséget. Hozzátette: „mivel az akkori esemény főszervezője a katolikus iskola volt, hát a gyerekekhez szóltam. Ferenc pápa egy filmbéli gondolata jutott eszembe, miszerint csak az viszi előre közös dolgainkat, ami harmóniára törekszik. Én úgy éreztem, az iskola és a város vezetése a felavatásra került táblával ezt tette. Harmóniát alakított ki  minden magyar, minden siklósi ember számára”. Goldmann Tamás elmondta: „azt kértem a gyerekektől, hogy ha a táblára néznek, azt ne szomorúan és fájdalommal tegyétek, hanem derűvel. Hiszen nem felejtette el a város és az iskola az elhurcolt zsidó gyermekeket, emléküket életben tartja a szeretet. És ez bizonyíték arra, hogy a jó győzedelmeskedett a gonoszság felett”. 

A most befejeződött munkálatok kapcsán az alelnök elmondta: „egy megszűnt közösség emlékezete elevenedik meg a város életében, többségében sohasem látott egykori siklósiak aktivizálják a mai polgárokat arra, hogy nemes dolgokat cselekedjenek. Közös őseink, az egykori siklósi zsidók olyan építészeti emlékeket hagytak maguk után, amelyeket ez a város sokáig őrizni fog. A mi feladatunk ezen épített értékek megóvása és élettel megtöltése, lehetőségeink szerint”. Mint fogalmazott, „meg kell őriznünk a valaha Siklóson élt zsidóság emlékét, legyenek azok történetiek, tárgyiak vagy kulturálisak. Össze lehet gyűjteni azokat az emlékeket, amelyek fellelhetők a városban, a levéltárakban vagy a  hitközség egykori tagjait még ismerő városiak emlékezetében”.

Goldmann Tamás végezetül a Mazsihisz nevében megköszönte a MAZSÖK-nek és a város vezetésének „azt az önzetlen, nehéz, de nemes munkát, amit a felújítás közben végeztek és ezután végezni fognak”.  

(A címlapképen balról jobbra: Riegl Gábor polgármester, Szabó György, a MAZSÖK elnöke és Goldmann Tamás alelnök)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Balatoni nyár – Siófok zsidó szemmel
2022. Július 05. / 12:15

Balatoni nyár – Siófok zsidó szemmel

Zsidó világ
Kácsor Zsolt: Doktor Moll grimaszol
2022. Június 23. / 13:57

Kácsor Zsolt: Doktor Moll grimaszol

Kommentek