A hét műtárgya: a Nőegylet Leányárvaházának kiadványa

2022. Augusztus 26. / 13:01


A hét műtárgya: a Nőegylet Leányárvaházának kiadványa

A héber c-d-k szógyök jelentésmagja az igazság. Aki a cádikok számára kér az Örökkévalótól méltányosságot, az igazak igazságáért száll síkra. És ott van még ugyanez a gyök a gér cedek szóösszetételben is, az igaz betérőkre vonatkozó utalásban.  Ezért megindító a Pesti Izraelita Nőegylet Leányárvaházának 1943-as Eszter könyve-kiadása, mert ebbe az Istentől igazságot igénylő hagyományba illeszkedik – tudhatjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjából.

A cádikokról elnevezett ima a 13. és a c-d-k szógyök jelentésmagja az igazság. Aki a cádikok számára kér az Örökkévalótól méltányosságot az igazak igazságáért száll síkra, igazságos bánásmódot követel azok számára, akik maguk is igazságosan élnek, akik Isten kinyilatkoztatott igazságát követik. És ott van még ugyanez a gyök a gér cedek szóösszetételben is, az igaz betérőkre vonatkozó utalásban. Az igaz-ság található fel a szövegben lépten és nyomon. Ezért megindító a Pesti Izraelita Nőegylet Leányárvaházának 1943-as Eszter könyve kiadása, mert ebbe az Istentől igazságot igénylő hagyományba illeszkedik – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja.

unnamed.jpg

 

„Eszter könyve a Tóra mellett a Szentírás legismertebb és legnépszerűbb könyve. Mert ennek a könyvnek alapgondolata: az igazságnak természete, hogy győzzön; a gonoszságé, hogy elbukjék. Mindaz, ami az erkölcsi világrend útjában áll, eltűnik, minden csoda vagy rendkívüli beavatkozás nélkül is. Ezért nem említi a könyv Isten nevét egyszer sem. Így lett e könyv – melyet igen gyakran nagy elfogultsággal ítéltek meg – a vigasz forrásává mindazoknak, akiket a diadalmaskodni látszó gonoszság megtiport” – ezt olvashatni a megrázó előszóban. 

Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
150 éves a Salgótarjáni utcai zsidó temető (videó)
Zsidó világ
Mit kínál a Gólem Színház áprilisra?
2024. Április 02. / 10:03

Mit kínál a Gólem Színház áprilisra?