Yair Lapid elítélte a lengyelországi antiszemita könyvégetést

2021. November 13. / 19:19


Yair Lapid elítélte a lengyelországi antiszemita könyvégetést

Yair Lapid izraeli külügyminiszter este elítélte a csütörtöki lengyelországi antiszemita eseményt, és intézkedést követelt a helyi tisztviselőktől.

,,A lengyelországi szörnyű antiszemita incidens a világ minden zsidóját emlékezteti a világban létező gyűlölet erejére” – írta Lapid Twitter oldalán. ,,A lengyel tisztviselők részéről az egyértelmű elítélés fontos és szükséges. Üdvözlöm tiltakozásukat, és elvárom a lengyel kormánytól, hogy megalkuvás nélkül lépjen fel azokkal szemben, akik részt vettek a gyűlölet e megdöbbentő megnyilvánulásában”.

Lengyel nacionalisták csütörtökön „halál a zsidókra” szöveget skandálták, miközben elégettek egy könyvet, amely a lengyelországi zsidók jogait védő történelmi egyezményt jelképezi, közölte a Jewish Telegraphic Agency.

A Varsótól 120 mérföldre délnyugatra fekvő Kaliszban, egy körülbelül 100 000 lakosú városban csütörtökön elégetett könyv a nemzeti függetlenség napján, november 11-én, Lengyelország szuverenitása visszaszerzésének évfordulóján (1918) tartott nacionalista rendezvénysorozat része volt.

A közösségi médiában keringő videók és szemtanúk beszámolói szerint Wojciech Olszański szélsőjobboldali aktivista meggyújtott egy piros fedelű könyvet, amely Kalisz statútumát hivatott szimbolizálni. A Szemérmes Boleszláv herceg által 1264-ben kiadott dokumentum szabályozta a Lengyelországban élő zsidók jogállását, és bizonyos védelmet nyújtott az őket ért támadások büntetésével. A statútum évszázadokig a lengyelországi nemzsidók és zsidók közötti kapcsolatok jogi alapjául szolgált.

Olszański gyúlékony folyadékot öntött a könyvre, amely egy éles tárgyra volt felnyársalva, és lángra lobbantotta, miközben a tömeg ujjongott és azt kiabálta: „Halál a zsidókra”. Néhányan azt skandálták: „Nem Polinra, igen Lengyelországra”. A „Polin” Lengyelország héber nyelvű neve és a varsói nagy zsidó múzeum neve is. A rendőrség vizsgálja a felvételeket – jelentette a PAP hírügynökség.

„Ezektől a képektől végig fut az ember hátán a hideg” – írta Twitteren Katharina Von Schnurbein, az Európai Unió antiszemitizmus elleni harci koordinátora. (Forrás: Új Kelet live)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek