Nemcsak a volt, de a leendő francia kormányfő is zsidó származású

2024. Január 09. / 12:59


Nemcsak a volt, de a leendő francia kormányfő is zsidó származású

A tegnap lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök helyére Emmanuel Macron köztársasági elnök a rendkívül fiatal, 1989-ben született Gabriel Attalt jelöli. A leendő kormányfő személye nemcsak az életkora miatt érdekes, hanem azért is, mert Borne-hoz hasonlóan az ő édesapja is zsidó volt. 

Mint tegnap beszámoltunk róla: lemondott miniszterelnöki posztjáról Élisabeth Borne, aki 2022 májusa óta töltötte be ezt a tisztséget. Az Élysée-palota a tegnapi ígéretéhez híven ma délelőtt megnevezte a kormányfői posztra jelölt személyt, aki nem más, mint a 34 éves Gabriel Attal.

Attal 1989-ben született Párizsban. Édesapja a jogi végzettségű filmproducer, Yves Attal volt, akinek felmenői elzászi és tunéziai zsidók voltak; édesanyja pedig a francia-görög-orosz felmenőkkel bíró Marie de Couriss, aki különböző filmgyártó vállalatoknál dolgozott. Habár halachikus értelemben Gabriel Attal nem zsidó, de a politikus számon tartja és fontosak neki a zsidó gyökerei. 

Igen fiatalon, mindössze 28 évesen került be a francia törvényhozásba 2017-ben, majd 2018-ban államtitkárrá nevezték ki az oktatási és ifjúságügyi minisztériumban. 

A 2023-as kormányátalakítás után ő lett a tárca vezetője, így az Ötödik Köztársaság fennállása alatt ő lett a legfiatalabb kormánytag. Oktatási és ifjúságügyi miniszterként az ő nevéhez fűződik az iszlám fejfedő-viselet betiltása a közoktatásban. 

Ha a mai jelölése után elnyeri a miniszterelnöki posztot, akkor ő lesz minden idők legfiatalabb francia miniszterelnöke.

A France Info és a Le Monde cikkei alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Elhunyt Gát György filmrendező, producer
2024. Március 13. / 20:41

Elhunyt Gát György filmrendező, producer

Kultúra
A Sabbathsong Klezmer Band útja Izraelben
2024. Április 05. / 12:41

A Sabbathsong Klezmer Band útja Izraelben