A világszerte felszínre tört antiszemitizmus ránk is hatással van

2024. Május 09. / 17:24


A világszerte felszínre tört antiszemitizmus ránk is hatással van

Az október hetediki terrortámadás következményei, a külföldi diplomaták 80 évvel ezelőtti magyarországi embermentése és a világban tapasztalható, egyre növekvő tendenciát mutató antiszemitizmus is szóba került egy budapesti nemzetközi emlékkonferencián. 

A magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából három napos nemzetközi emlékkonferenciát tartott az Élet Menete Alapítvány a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségével (Mazsihisz), a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvánnyal (Mazsök), a Szochnuttal és a Keren Kayemet LeIsraellel (KKL – Izrael Nemzeti Földalap) közösen. 

A tanácskozáson részt vettek a nemzetközi Élet Menete szervezetek vezetői és küldöttei, a Szochnut, a KKL vezetői, a magyarországi zsidó közösségek vezetői, a magyar kormány képviselői, valamint Magyarországra akkreditált nagykövetek. Utóbbiak közül a svájci, a portugál, a spanyol és a lengyel nagykövetség képviselői kerekasztal-beszélgetésen mutatták be hazájuk diplomatáinak magyarországi embermentő tevékenységét Megyeri Jonatán rabbi moderálásával.

Szólt a megjelentekhez dr. Nagy István agrárminiszter, aki méltatta a KKL – és összességében Izrael – eredményeit a korszerű mezőgazdaságban, kiemelve az erdősítéseket, továbbá a csapadékhiányos területeken való termelést lehetővé tevő technológiákat, módszereket.

Az október 7-i terrortámadás, és az annak következményeként világszerte tapasztalható antiszemita-hullám a beszédekben és a hozzászólásokban – sajnos és természetesen – rendre előkerült.  Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára megerősítette, hogy Magyarország Izrael mellett áll a konfliktusban.

A rendezvény alkalmat adott arra, hogy dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke rövid megbeszélést folytasson Doron Almoggal, az izraeli hadsereg tartalékos dandártábornokával, a Szochnut elnökével. A találkozóm azu elnök elmondta: a Mazsihisz szeretne szorosabban együttműködni a Szochnuttal a magyar zsidóság és Izrael közötti kapcsolatok erősítése érdekében. Hozzátette: elsősorban nem pénzre van szükség, hanem oktatási- és csereprogramokra, kulturális és pedagógiai együttműködésekre, partnerségekre a Mazsihisz kiterjedt intézményrendszere és izraeli intézmények között.

A Mazsihisz elnöke a záróebéd során mondott beszédében többek között rámutatott: habár ma Magyarország egyike azon kevés országoknak, ahol a zsidók békében és biztonságban élhetnek, az Izraelben zajló események és az antiszemitizmus világszerte tapasztalható növekedése bennünket, magyar zsidókat is pontosan ugyanolyan aggodalommal tölt el, nekünk éppúgy fáj és ellenünk éppúgy irányul.

Szöveg: D. B.

A fotón balról jobbra: Eran Berkovich, a Szochnut regionális vezetője, Doron Almog, a Szochnut elnöke, Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet és dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek