A Világ Igazai „magasra helyezték a mércét emberségből"

2021. Október 14. / 17:10


A Világ Igazai „magasra helyezték a mércét emberségből"

Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet adott át Pintér Sándor belügyminiszter és Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete ma Budapesten. A Világ Igaza kitüntetést Nagy Sándor és felesége, Bergován Mária érdemelte ki, akik tizenegy embernek nyújtottak menedéket 1944-ben.  A posztumusz kitüntetés unokájuk vette át.


Pintér Sándor azt mondta, hogy a Világ Igaza kitüntetettjei magasra helyezték a mércét emberségből, szolidaritásból és jóakaratból, hiszen saját életük kockáztatásával mentettek meg másokat a második világháborúban. Vállalták, hogy ha missziójuk elbukik, ők is üldözöttekké válnak. A megmentettek a Világa Igaza kitüntetéssel emlékeznek és fejezik ki köszönetüket – közölte. 

pintér.jpgPintér Sándor belügyminiszter a díjátadó ünnepségen. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Világ Igaza kitüntetés azt üzeni, hogy aki akár csak egyetlen embert is megment, az a világot menti meg – mondta a miniszter, hangsúlyozva: embereket származási vagy vallási okokból nem lehet kirekeszteni, meggyalázni. 

Jákov Hadasz-Handelszman közölte: az emberek kötelessége, hogy folyamatosan emlékezzenek a holokauszt kegyetlenségeire. Az 1963-ban alapított Világ Igaza elismerés célja, hogy tisztelettel és hálával adózzon azon nem zsidók előtt, akik saját és családjuk életét kockáztatták azért, hogy megmentsék a zsidókat a közvetlen haláltól – tudatta. A kitüntetett Nagy Sándort és feleségét, Bergován Máriát méltatva a nagykövet döbbenetesnek nevezte nemcsak az ő bátorságukat és hősiességüket, hanem gyermekeik bátorságát is, akik szintén jelentősen hozzájárultak a tizenegy fős zsidó család megmentéséhez.

Nagy Sándor, a Honvédelmi Minisztérium nyugalmazott tisztje és felesége fél éven keresztül nyújtott rejtekhelyet Jellinek Mihály és felesége családjának – összesen tizenegy embernek – budapesti otthonában 1944-ben.  Nagy Sándor és Bergován Mária posztumusz kitüntetését unokájuk, Nagy Sándor vette át.

(MTI)

(Címlapkép: Nagy Sándor átveszi a Világ Igaza kitüntetést és Bátorságért érdemjelet Pintér Sándortól és Jákov Hadasz-Handelszmantól. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek