Új pártszövetség régi vezetőkkel: Megalakult a Nemzeti Tábor Izraelben

2022. Augusztus 15. / 13:15


Új pártszövetség régi vezetőkkel: Megalakult a Nemzeti Tábor Izraelben

A Beni Ganz által vezetett Kék-Fehér szövetség, Gideon Szaár pártja, az Új Remény, valamint a népszerű volt katonatiszt, az egykori vezérkari főnök Gadi Ejzenkot alapította meg a Nemzeti Tábor nevű politikai tömörülést, amely indulni kíván a novemberi előrehozott parlamenti választáson Izraelben. Az országban három éven belül immár ötödször járulnak az urnákhoz a választók. 

Nemzeti Tábor néven új pártszövetségbe tömörül Izraelben Beni Ganz Kék-Fehér és Gideon Szaár Új Remény pártja, valamint Gadi Ejzenkot volt vezérkari főnök és csapata – jelentette tegnap a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. 

„A pártszövetség lesz az alapja egy új, széles bázisú és stabil kormánynak, amely véget vet majd a folyamatos politikai válságnak, megszünteti az izraeli társadalom megosztottságát, és érvényt szerez Izrael nemzeti érdekeinek a nemzet- és a közbiztonság, a gazdaság és az oktatás területén" – olvasható az alapító okiratukban.

Az új párt megalakulásával Ganz lemondott pártja eddigi nevéről, a Kék-Fehérről, Szaár pedig az Új Remény nevet adta fel az új, közös Nemzeti Táborért. Ejzenkot két emberét viheti magával a választási listára: a 16. és 18. helyet kapják meg.

Gideon-Saar-Gil-Cohen-AFP-horz.jpgBalról jobbra: Szaár, Ganz és Ejzenkot

Az eddigi közvélemény-kutatási eredmények alapján az új pártszövetség 10-12 képviselői helyre esélyes a törvényhozásban, de többre számítanak a népszerű Ejzenkot tábornok csatlakozása eredményeképpen. Ejzenkot neve leszerelése óta többször felmerült politikusjelöltként. Ganz és Szaár mellett Jaír Lapid miniszterelnök is invitálta már őt centrista pártjába (Van Jövő – Jes Atid), a választási lista második helyét felkínálva neki, valamint a Munkapárt vezetői is megkörnyékezték, mind annak érdekében, hogy emeljék pártjuk szakértelmét a biztonsági kérdésekben.

Az új pártszövetséghez csatlakozott Matan Kahana is, aki Naftali Bennett volt pártjának, a Jobbra (Jamina) pártnak volt az egyik kulcsfigurája, s a kormányban a vallásügyi miniszter posztját töltötte be. Ő a kilencedik helyet kapta meg a választási listán, amellyel jó esélye van a bejutásra.

Izraelben november 1-jén előrehozott választásokat tartanak – három éven belül immár ötödször –, miután júniusban a kormánykoalíció elvesztette többségét a kneszetben, mert a Jobbra párt több politikusa bejelentette, hogy nem támogatja tovább a nyolcpárti, jobb- és baloldali, centrista, valamint egy arab pártból álló nagykoalíciót.

MTI
(Címlapkép: a Knesszet épülete Izraelben)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Héber Imre klub: Zsidó mondák, legendák és gondolatok
Zsidó világ
„…Férfi, akin hiba van…”
2024. Május 16. / 11:00

„…Férfi, akin hiba van…”

Zsidó világ
Darvas főrabbi: ,,Életben maradni"
2024. Május 08. / 13:30

Darvas főrabbi: ,,Életben maradni"