Silló Sándor: Purim Tel-Aviv gyermekeivel

2022. Március 09. / 14:28


Silló Sándor: Purim Tel-Aviv gyermekeivel

Jön a Purim a kedvenc ünnepem. Purimban mérem az izraeli éveimet.  A covid kettőt is elvett belőle, de melyik volt a legjobb? Nézegetem a fotókat és ez a 2018-as iskolai felvonulás győz. Ezekkel a képekkel készülök a revansra: Idén a kedvenc ünnepem visszavág majd a bezárt évekért.

szines menet.jpg

A Purim első jele, hogy katicabogarak, ördögök, Szupermenek, királykisasszonyok és miki egerek lepik el reggel a buszokat. Szüleikkel kézen fogva mennek suliba. Ma van a nagy nap, a jelmezes felvonulás az iskola környéki utcákon.

A Campus Bialik-Rogozin egyszerű állami, körzeti iskola lenne, de a körzet Tel-Aviv déli csücske, ahol a legtöbb bevándorló és menekült él. Többségük szegénységben, nehéz körülmények között. Ebbe az iskolába az ő gyermekeik járnak. 12 évfolyam, 1200 gyerek a világ 52(!) országából.

vitézek.jpg

Megható látni, hányféleképpen lehet szép az ember!

A Florentin egyik utcájában, ahol a menet halad, idős férfi áll az autója tetején: Gyertek! Gyertek! Éljen Izrael! Éljen Afrika! Éljen Ázsia! – kiabálja. És sorolja az országokat. A gyerekek, akiknek a szülőhazáját kiáltja épp, megtapsolják…

Zen

Beleverhetik az orromat a napi hírekbe: politikai meccsekbe, a rakétákba, a telepesekbe, a késelésekbe, nekem akkor is a derűs gyermekarcok jelentik Izraelt. Ez a színes, derűs forgatag. Szeretném őket ilyen boldognak látni mindig, nem csak purimkor.

zenekar .jpg

Mikor a képeket válogattam, akkor vettem észre, hogy szinte mindig fogják egymás kezét…

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Emlékezés a holokausztra: ismét mi, zsidók vagyunk a célpontok
Mazsihisz hírek
A francia nagykövet a Mazsihisz elnökénél