Magyarország, Lengyelország és az USA is evakuálta az állampolgárait Izraelből

2023. Október 14. / 21:19


Magyarország, Lengyelország és az USA is evakuálta az állampolgárait Izraelből

Összesen 62 emberrel, ebből 46 magyar állampolgárral a fedélzetén tegnap késő éjjel sikeresen elhagyta az izraeli légteret a Magyar Légierő második gépe is; a lengyel hadsereg 1504 lengyel, valamint több külföldi állampolgárt evakuált Izraelből; s az Egyesült Államok is engedélyezte Izraelben dolgozó diplomatáinak egy része számára az ország elhagyását.

Összesen 62 emberrel, ebből 46 magyar állampolgárral a fedélzetén  sikeresen elhagyta az izraeli légteret a Magyar Légierő második gépe is. „Honvédségünk így összesen ötször repült be állampolgárainkért a konfliktuszónába annak érdekében, hogy mindenkit biztonságban hazahozzunk"– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken késő este a Facebook oldalán.

„A Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium közös mentőakcióinak, valamint a nagykövetségeink összehangolt munkájának köszönhetően összesen 547 állampolgárunknak segítettünk hazajutni minden lehetséges módon és eszközzel" – fogalmazott a bejegyzésben Szijjártó Péter.    

„Az Izraelben zajló fegyveres konfliktus kitörése óta 0-24 órás munkarendben dolgoztunk azért, hogy a veszélyben lévő magyar emberek mindegyikét hazajuttassuk. Ez a szám mostanra eléri az 547-et, de a kollégáink továbbra is kiemelt figyelemmel követik az eseményeket készen a segítségnyújtásra" – olvasható a miniszter bejegyzésében.

* * * 

– A lengyel hadsereg 1504 lengyel, valamint több külföldi állampolgárt evakuált Izraelből – közölte szombaton Magdalena Busz, a lengyel fegyveres erők főparancsnokságának helyettes szóvivője.    

Lengyelország múlt vasárnap, a radikális iszlamista Hamász előző napi támadását követően kezdte el állampolgárai kimenekítését Izraelből. A Varsó és Tel-Aviv közötti közvetlen útvonal mellett kedden Kréta szigetén keresztül légihidat is létesítettek az Izraelben tartózkodó lengyelek elszállítására.    

– A NEON fedőnevű művelet keretében a Hercules C-130 és Casa C-295 katonai személyszállító gépek a Varsó-Tel-Aviv útvonalon 5 járatot, Kréta és Tel-Aviv között pedig 27 járatot tettek meg – közölte Busz, hozzátéve: egy Hercules és két Casa továbbra is Krétán marad, szükség esetén folytathatják az evakuálást.   

A lengyel külügyi tárca korábban mintegy kétezerre becsülte az Izraelben tartózkodó lengyel állampolgárok számát. Egy részük harmadik országokon keresztül, civil repülőjáratokkal tért haza.    

Az evakuáltak között számos lengyel zarándok is volt, a szentföldi zarándoklatokat általában a katolikus egyházzal együttműködve szervezik a lengyelországi utazási irodák. A lengyel püspöki konferencia keretében működő turisztikai, zarándok- és migrációügyi tanács pénteken közölte: a testülettel kapcsolatban lévő összes zarándokcsoportot már evakuálták a háborús övezetből.

* * * 

– Az amerikai kormány engedélyt adott, hogy az izraeli diplomáciai képviseletein dolgozók egy része és családtagjaik elhagyják a közel-keleti államot – közölte a külügyminisztérium szombaton.    

A közlemény szerint a jeruzsálemi amerikai nagykövetség és tel-avivi diplomáciai képviselet azon dolgozóit és családtagjaikat hatalmazták fel a távozásra a kiszámíthatatlan helyzet miatt, akiknek jelenléte nem nélkülözhetetlen az amerikai külképviselet működéséhez.    

Ezzel egy időben az amerikai külügy frissítette az Izraelre és palesztin területekre kiadott utazási figyelmeztetést. Eszerint „terrorcsoportok, egyedül cselekvő terroristák, valamint egyéb erőszakos szélsőségesek támadásokat terveznek Izraelben, Ciszjordániában és Gázában", és az erőszakcselekmények figyelmeztetés nélkül, bárhol és bármikor bekövetkezhetnek turisták által látogatott helyeken, közlekedési csomópontokban, illetve piacokon, bevásárlóközpontokban.    

A hivatalos besorolás szerint Izrael és Ciszjordánia esetében a kormány arra kéri az amerikaiakat, hogy fontolják meg az utazást, a Gázai-övezet határának átlépését semmilyen körülmények között nem javasolják amerikai állampolgároknak.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek