Izraeli Főrabbinátus: Egy kis fény sok sötétséget oszlat el

2023. December 09. / 20:35


Izraeli Főrabbinátus: Egy kis fény sok sötétséget oszlat el

A sötétség és a gonosz erői elleni küzdelem kellős közepén vagyunk. Az Emberek, akiknek „ajkán I.ten dicsérete van, és kétélű kard kezükben” nem undorodnak semmiféle eszköztől azért, hogy öljenek, megsemmisítsenek, és elpusztítsanak – olvasható abban a levélben melyet az Izraeli Főrabbinátus juttattol el a világ zsidóságának az idei hanuka ünnep alkalmából. Az alábbiakban a levél magyar nyelvű fordítását olvashatják.

Testvéreim és barátaim, ahol csak éltek,

Nehéz napokat él ma Izrael Állama, sokan kockáztatják életüket a szülőföldjükért, százak vannak az ellenség fogságában, az izraeli nép egy emberként állt fel, hogy harcoljon azok ellen, akik ránk támadtak. A sötétség és a gonosz erői elleni küzdelem kellős közepén vagyunk. Az Emberek, akiknek „ajkán I.ten dicsérete van, és kétélű kard kezükben” nem undorodnak semmiféle eszköztől azért, hogy öljenek, megsemmisítsenek, és elveszejtsenek.

főrabbinátus-izrael-hanuka2023-cikkbe.jpg

Hanuka ünnepe jelképezi a zsidóság számára Izrael népének szent lángját, ami erőt ad a kisebbségnek a többség ellen, ez a szellem képes ellenállni bármilyen fizikai erőnek. A kisebbség, aki harcol, tudja miért harcol, és hogy milyen célért adja életét. Hit az Ö.való szavaiban, Izrael Tórájában és a jogunk Izrael földjéhez: ezek az erőforrások, amikből kapjuk a lélek erejét.

Hanuka a fényt szimbolizálja, egy kis fény sok sötétséget oszlat el, a tiszta olaj taszítja a tisztátalant. A lelki fény az, amely a tábor előtt megy, és megvilágítja az utat. Szemünk előtt Izrael megváltásának nagy csodája ismétlődik újra és újra, tanúi vagyunk annak, hogy az Ö.való segítségével Izrael hadserege nagy győzelmet arat sok és gonosz ellensége felett.

A gyilkosok küzdelme nem csak Izrael Állam lakosai ellen folyik, hanem a mai világ összes zsidója a gonosz és a gyűlölet támadásaival néz szembe, az antiszemitizmus megnyilvánulásai az Izraelt gyűlölők kenyerévé válnak.

A meggyújtott hanukagyertyák a nemzet szavát fejezik ki és hirdetik. 

Gyújtsd meg a szabadság lángját, hogy megmutassuk mindenhol a nagyszerű fényt, amelyet a zsidóság inspirál az egész világon.

Adjunk tiszteletet a teher hordozóinak, a bátor harcosoknak. Imádkozzunk az izraeli honvédelem katonáinak sikeréért és biztonságukért, a sebesültek gyógyulásáért, és az elhurcoltak gyors, békés hazatéréséért. Hordozzuk szívünkben a hősiesség mennyből adott parancsát: 

„Mert az Ö.való, a Te I.tened veled megy, hogy harcoljon érted ellenségeid ellen, hogy megmentsen téged”.
mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Mi marad Isten kezében? - Jó szombatot!
2024. Április 19. / 17:14

Mi marad Isten kezében? - Jó szombatot!

Zsidó világ
Széder este a Bethlen téren
2024. Április 26. / 11:39

Széder este a Bethlen téren