Izrael: Péntek reggel kezdődik a tűzszünet, délután adják át az első túszokat

2023. November 23. / 17:08


Izrael: Péntek reggel kezdődik a tűzszünet, délután adják át az első túszokat

– Helyi idő szerint péntek reggel hétkor kezdődik a tűzszünet a Gázai övezetben, és délután négykor adják át az első izraeli túszokat – közölte ma a katari külügyminisztérium szóvivője izraeli médiajelentések szerint. A Hamász terrorszervezet először 13 túszt enged szabadon, majd négy nap alatt összesen ötven izraeli gyerek és anya térhet haza.

Az első napon szabadulók névsorát a 13-as kereskedelmi tv jelentése szerint már átadták Izraelnek, és az eljutott a miniszterelnöki hivatalhoz. A katari külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Dohában a  katari közvetítéssel megszületett megállapodás céljának tekintik a végleges fegyverszünet elérését is. 

„A tűzszünet napjain további túszokat engednek szabadon, de átszállításukról biztonsági okokból nem adunk meg részleteket" – közölte a szóvivő

A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádok megerősítette a katari külügyminisztérium szóvivőjének szavait, és bejelentette, hogy a tűzszünet péntek reggel 7 órától – közép-európai idő szerint 6 órától – négy napon át fog tartani. 

„Ötven cionista foglyot fogunk szabadon engedni a négy nap alatt, nőket és 19 év alattiakat" – közölték. A megállapodás szerint minden izraeli túsz fejében három palesztint, nőket és 19 év alattiakat engednek szabadon az izraeli börtönökből. 

Naponta kétszáz segélyszállító és egészségügyi teherautó lép majd be a Gázai övezetbe, köztük négy üzemanyag-szállító. A tűzszünet idején Izrael nem folytathat megfigyelő tevékenységet légi eszközökkel az övezet déli részén, és – naponta hat órán át – az északi részen sem. 

A tárgyalásokon részt vevő egyik tisztségviselő azt mondta a Háárec című újságnak, hogy a fő nehézség a szabadon bocsátandók listájának összeállítása volt.   

A megállapodásnak eredetileg csütörtök reggel kellett volna életbe lépnie, de szerda késő este hirtelen elhalasztották, és az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke, Cahi Hanegbi közölte, hogy a túszok szabadon bocsátását péntek előtt nem kezdik meg.

(MTI)

Címlapkép: Benjamin Netanjahu/Facebook

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek