Washington: Pogromra hasonlított a zsidók elleni támadás Dagesztánban

2023. Október 31. / 07:51


Washington: Pogromra hasonlított a zsidók elleni támadás Dagesztánban

A dagesztáni zavargást a történelem korábbi időszakainak „pogromjaira” emlékeztetőnek jellemezte tegnap a Fehér Ház. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt mondta: „néhányan a 19. század végi és a 20. század eleji pogromokhoz fogják hasonlítani, és azt hiszem, ez valószínűleg találó leírás”. A szóvivő visszautasította Putyin orosz elnök állítását,  miszerint Ukrajna és a Nyugat szította a zavargásokat. Kirby szerint ez „klasszikus orosz retorika”.

Tegnap este Putyin orosz elnök kijelentette, hogy az „USA uralkodó elitje és szatellitjei” állnak a gázai palesztinok meggyilkolása, és az események mögött Ukrajnában, Irakban és Szíriában, hozzátéve, hogy a nyugati titkosszolgálatok, valamint Ukrajna segítették elő a dagesztáni incidens felkorbácsolását, amelynek során vasárnap este a reptérre berontó csőcselék megpróbálta feltartóztatni és meglincselni az izraeli és zsidó utasokat – írja az Új Kelet.

Ukrajna izraeli nagykövete, Jevgen Kornijcsuk visszautasította a dagesztáni incidens mögött álló, állítólagos ukrán részvételre vonatkozó orosz állításokat. 

A diplomata az orosz hatóságokra hárította a reptéren történt inzultust, és a The Times of Israelnek az oroszok érintettségéről azt nyilatkozta: „bevitték a biztonsági erőket a repülőtérre, de azok félreültek és cigarettáztak, nem tettek semmit”. 

Az ukrán diplomata szerint a zsidók elleni pogromokat a cári Oroszország annak idején arra használta, hogy elterelje a munkanélküliség és a szegénység miatti haragot, és Moszkva ma is hasonló taktikát alkalmaz. Hangsúlyozta: a zavargás előre látható, következő lépés volt azután, hogy Oroszország vendégül látta a Hamász vezetőit, és nem ítélte el teljes mértékben a terrorszervezet október 7-i mészárlását.

A dagesztáni zavargást a Fehér Ház hétfőn a történelem korábbi időszakainak „pogromjaira” emlékeztetőnek jellemezte. 

„Néhányan a 19. század végi és a 20. század eleji pogromokhoz fogják hasonlítani, és azt hiszem, ez valószínűleg találó leírás” – nyilatkozta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője. 

Kirby „klasszikus orosz retorikaként” utasította vissza Putyin azon állításait, miszerint Ukrajna és a Nyugat szította a zavargásokat. Hozzátette: „ez klasszikus orosz retorika, nem igaz? Ha valami rosszul megy, valaki mást hibáztatsz, külső hatásokra fogod. A Nyugatnak ehhez semmi köze, ez csak gyűlölet, bigottság és megfélemlítés“.

Az Új Kelet írása teljes terjedelmében itt olvasható.

Címlapkép: a megtámadott repülőgép Dagesztánban. Forrás: Bnn.network

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 140 éve született Szép Ernő 
2024. Június 30. / 09:01

Ma 140 éve született Szép Ernő