Román állami díj a Soát kutató, az antiszemitizmus ellen küzdő személyeknek

2021. Október 14. / 13:49


Román állami díj a Soát kutató, az antiszemitizmus ellen küzdő személyeknek

Románia évente díjazni fog egy olyan romániai vagy külföldi személyiséget, aki hozzájárult a holokauszt oktatásához és kutatásához, illetve az antiszemitizmus megelőzéséhez és leküzdéséhez – jelentette be Klaus Iohannis román elnök tegnap Malmőben, a nemzetközi holokauszt fórumon.


A román államfő a svédországi városban zajló nemzetközi holokauszt-fórumon számolt be a holokauszt-emlékezet erősítését szolgáló romániai kötelezettségvállalásokról. Elmondta, hogy jelenleg folyamatban van a holokausztról szóló iskolai tananyag felfrissítése, és a román hatóságok erőfeszítéseket tesznek a romániai zsidó közösség történetét és a holokausztot bemutató bukaresti múzeum felavatására.

Klaus Iohannis emlékeztetett arra, hogy a román kormány májusban elfogadta az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a radikalizálódás és a gyűlöletbeszéd megelőzéséről és leküzdéséről szóló országos stratégiát, illetve januárban antiszemitizmus és idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős különmegbízottat nevezett ki.

„Mindezek az intézkedések megszilárdítják Románia elkötelezettségét a múltja felvállalására és a holokauszt tragédiájának elismerésére" – jelentette ki az államfő.

(Címlapkép: Klaus Iohannis Malmőben. Fotó: News.ro)

FORRÁS: AGERPRES.RO

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek