Izrael: Diplomáciai áttörés az EU-val 10 év után

2022. Július 19. / 10:30


Izrael: Diplomáciai áttörés az EU-val 10 év után

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy 10 évnyi fagyos viszony után újraindítják az éves külügyminiszteri találkozót Izraellel, vagyis újra működni fog az EU-Izrael Társulási Tanács. Ez Jáir Lapid miniszterelnök munkájának eredménye, aki még külügyminiszterkor a Társulási Tanács újraindítását és az EU-val való kapcsolatok javítását tűzte ki fő céljának. Az Új Kelet cikkét ajánljuk.

A 27 EU-tagállam külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy 10 évnyi fagyos viszony után újraindítják az éves külügyminiszteri találkozót Izraellel – írja az Új Kelet a Walla hírportálra hivatkozva. Ez jelentős lépés az Izrael és az Európai Unió közötti kapcsolatok javítása érdekében, amelyek Benjamin Netanjahu miniszterelnöki hivatali ideje alatt mélypontra jutottak a palesztin kérdésről folytatott viták közepette.

A fejlemény Jáir Lapid miniszterelnök és külügyminiszter munkájának eredménye. Lapid külügyminiszteri hivatalba lépésekor (mintegy egy éve) a Társulási Tanács ülésezésének újraindítását és az Európai Unióval való kapcsolatok javítását tűzte ki fő céljának.

A Társulási Tanács legutóbbi ülése 2012-ben volt. Egy évvel később Izrael úgy döntött, hogy lemondja a találkozót, tiltakozásul az EU azon irányelvei ellen, amelyek szerint az Izraellel kötött megállapodásokban különbséget kell tenni Izrael és a telepek között.

Az Új Kelet írása teljes terjedelmében itt érhető el.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek