Döntöttek a rabbik: együtt nyugodhatnak zsidó és nem zsidó hősi halottak

2020. November 09. / 17:41


Döntöttek a rabbik: együtt nyugodhatnak zsidó és nem zsidó hősi halottak

Vége annak a megkülönböztető gyakorlatnak, hogy az izraeli hadsereg nem zsidó hősi halottait nem lehet zsidó katonák mellé, zsidó temetőben eltemetni. Most már ők is ugyanott kapják meg a végtisztességet, mint zsidó bajtársaik. A francia Alliance zsidó portál szerint az izraeli tábori főrabbinátus irodavezetője a WhatsApp-on közölte a hírt a tábori rabbikkal.


Az izraeli tábori főrabbinátus irodavezetője, Udi Schwartz őrnagy a tábori rabbik WhatsApp-csoportjában közölte a döntést, miszerint magas rangú főrabbik engedélyt adtak arra, hogy az izraeli hadsereg nem zsidó hősi halottait is el lehet temetni zsidó katonák mellé. 

Udi Schwartz a francia lap szerint azt írta: már mintegy két éve meghozták a döntést, de eddig nem hozták nyilvánosságra, csak az érintett rabbikkal közölték. Schwartz őrnagy hozzátette: a halachikus döntést írásban a következő rabbik támogatták: Slomo Aviner, Jákov Ariel, Jicák Zilberstein, Avigdor Nevenzal, Slomo Fischer és Arie Stern. A döntést szóban jóváhagyta Jicák Josef izraeli főrabbi is. 

A téma már évekkel ezelőtt napirenden volt, az izraeli sajtó meglehetősen sokszor foglalkozott az üggyel. Az új szabályok szerint is lesznek előírások a nem zsidó katonák nyughelyére vonatkozóan, de a legfontosabb, hogy a nem zsidó katonák sírját nem kell a zsidókétól teljes mértékben elkülöníteni.

(Fotó: Times of Israel)

Forrás: AllianceFR.com

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek