Az „ortodox zsidó” férjről a zsidó esküvő után derült ki, hogy siíta muszlim

2021. November 29. / 15:47


Az „ortodox zsidó” férjről a zsidó esküvő után derült ki, hogy siíta muszlim

Nem mindennapi szerelemi történet keltett hatalmas hullámokat a muszlim és a zsidó világban. Egy Elijah Hawila nevű, 23 éves „ortodox zsidó” férfiről, aki elvett egy mélyen vallásos zsidó nőt Brooklynban, az esküvő után derült ki, hogy az igazi neve Ali Hasszán Hawila, és nemhogy nem zsidó, de siíta családban született Libanonban. Nem csoda, hogy az ügy az FBI figyelmét is felkeltette.


Őszinte és beismerő vallomást tett a kamerák előtt az amerikai Elijah Hawila, pontosabban Ali Hasszán Hawila, aki azzal került be a hírekbe, s egyúttal az FBI nyomozati aktáiba, hogy az Egyesült Államokban éveken át ortodox zsidónak adta ki magát. Két héttel azután bukott le, hogy elvett feleségül egy ortodox zsidó lányt, most pedig azt állítja: az igaz, hogy átverte a környezetét, de igazából zsidónak érzi magát, a feleségét pedig igaz szerelemmel szereti, ő az élete szerelme, akit azonban elszakítottak tőle – írja mai cikkében a The Times of Israel.

Ali Hasszán Hawila libanoni muszlim családban született 23 évvel ezelőtt, és kamaszként kezdett vonzódni a zsidósághoz. Rendszeresen olvasta a Tanach-ot, úgy érezte, a leírt szavak az Örökkévaló szavai, s olyannyira megérintette a judaizmus, hogy titokban még egy kipát is készített magának kartonpapírból és szövetből. Az anyja észrevette, hogy a fia a zsidósághoz vonzódik, s igyekezett lebeszélni róla, a fiú azonban hajthatatlan maradt, a környezete előtt is kezdte azt mondogatni, hogy ő zsidó, mire – állítása szerint – a muszlim ismerősei „zsidó kutyának” nevezték.

Családjával 2015-ben költöztek az Egyesült Államokba, ahol Hawila zsidó közösségekben jelentkezett, de elutasították, idővel tehát egyszerűen azt hazudta magáról, hogy zsidó. Nem sokkal ezelőtt vette feleségül zsidó szerelmét, aki látta ugyan a férfi eredeti személyazononssági papírjait, de Elijah-Ali azt hazudta neki, hogy a titkosszolgálatnak dolgozik, ezért szól a papírja más névre.

Az esküvő után az apósa keresett rá új veje családnevére, így akadt össze a neten a férfi apjával, aki megerősítette, hogy a fia nem zsidó, hanem siíta muszlim. A zsidó család azonnal megszakított minden kapcsolatot a csalóval, viszont felvette vele a kapcsolatot az FBI, mert feltámadt a gyanú: a férfi esetleg terrorista, aki igyekezett beépülni egy zsidó közösségbe. A vizsgálat megállapította, hogy Elijah-Ali nem terrorista, ez azonban a férfin már nem segített: úgy érzi, összeomlott az élete. 

Jelenleg egy motelben lakik, alig pár száz dollárja maradt, ezért elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan hajléktalan lesz. De nem adja fel: az a terve, hogy hivatalosan is betér a zsidóságba Izraelben. 

(A The Times of Israel cikke alapján)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek