A párizsi merénylő azért gyilkolt, mert ,,dühös" volt Gáza miatt

2023. December 03. / 20:09


A párizsi merénylő azért gyilkolt, mert ,,dühös" volt Gáza miatt

Párizs előkelő külvárosában született és francia-iráni kettős állampolgár az a 26 éves iszlamista merénylő, aki a francia fővárosban késsel és kalapáccsal támadt járókelőkre. Korábban már elítéltek terrorizmusért, de évek óta azt állította a nyomozóknak és a hozzátartozóinak, hogy már nem radikális és nem is muzulmán. Most késsel ölt meg egy német turistát. 

– A Párizsban késsel és kalapáccsal járókelőkre támadó iszlamista merénylő (akit korábban már elítéltek terrorizmusért) évek óta azt állította a nyomozóknak és a hozzátartozóinak, hogy deradikalizálódott, és már nem tartja magát muzulmánnak – közölték ma rendőrségi források.    

A 26 éves elkövető egy német turistát késsel megölt, egy francia és egy brit állampolgárt pedig kalapáccsal könnyebben megsebesített az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy Allah akbar. A francia terrorelhárítási ügyészség terrorcselekménnyel kapcsolatos gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt indított eljárást.    

A merénylő Párizs egyik elegáns nyugati elővárosában, Neuilly-sur-Seine-ben született, francia-iráni kettős állampolgár. Armand Rajabpour-Miyandoabnak hívják, szülei az iszlamista rezsim elöl menekültek Franciaországba, nem muzulmánok. 

A férfit 2016-ban állította elő először a belső hírszerzés, mert a La Défense üzleti negyedben tervezett merényletet, és csatlakozni kívánt az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez az iraki-szíriai övezetben. Az akkor biológusnak tanuló diák az interneten három visszaeső terroristával is kapcsolatban állt.      

Armand Rajabpour-Miyandoabot négy év letöltendő és egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték 2018-ban. A börtönben pszichiátriai kezelés alatt állt, s szabadulásakor 2020-ban rendőri felügyelet alá helyezték újabb terrorcselekmények megelőzése érdekében.    

Amikor 2016-ban előállították, azt vallotta, hogy „előbb radikalizálódott, majd deradikalizálódott". „Már nem vagyok muzulmán, de érdekel, ami ott történik" – mondta a rendőrségi jegyzőkönyvek szerint. A nyomozás ugyanakkor megállapította, hogy még 2016 nyarán is iszlamista internetes oldalakat látogatott.    

Szombat esti letartóztatása után azt mondta a rendőröknek, hogy „dühös volt amiatt, ami Gázában történik, és hogy Franciaország bűnrészes abban, amit Izrael tesz". 

„Állítólag azt is mondta, hogy elege van abból, hogy muszlimokat lát meghalni, mind Afganisztánban, mind Palesztinában" – tájékoztatott Gérald Darmanin belügyminiszter.    

A francia titkosszolgálatok jelenleg 5200 radikális iszlamistát tartanak nyilván, s mintegy 20 százalékuk küzd pszichiátriai problémákkal.

(MTI)

Címlapkép: a gyilkosság helyszínét lezárta a rendőrség. Fotó: Dimitar Dilkoff – AFP via France 24

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek