A Mazsihisz-elnök a Klubrádióban: Különösen az ifjúság körében nőtt az antiszemitizmus

2023. December 01. / 14:13


A Mazsihisz-elnök a Klubrádióban: Különösen az ifjúság körében nőtt az antiszemitizmus

– Október 7-e után európai és amerikai nagyvárosokban aggasztó módon növekedett az antiszemitizmus, különösen az ifjúság körében. E jelenség visszaszorítására ki kell szélesíteni az oktatási tevékenységet – nyilatkozta dr. Grósz Andor ma reggel a Klubrádiónak Dortmundból, ahol egy antiszemitizmus elleni tanácskozáson képviseli a Mazsihiszt.

Mint beszámoltunk róla: az antiszemitizmus elleni küzdelem különböző formáira fókuszáló, három napos tanácskozást tartottak a héten a németországi Dortmundban, ahol 60 európai város és zsidó szervezet 120 küldötte jelent meg. Az összejövetelt a dortmundi zsidó közösség vezeti a város polgármesterével, Thomas Westphallal közösen azzal a céllal, hogy az európai döntéshozók pragmatikus megoldásokat dolgozzanak ki az antiszemitizmus elmúlt hónapokban Európában és szerte a világon kialakult fellángolása ellen. 

A gyűlésen Budapestről dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, a főváros képviseletében Kendernay János városdiplomáciai főtanácsadó, a ferencvárosi futballklubtól pedig az FTC vezetőségi tagja, Bienerth Gusztáv vett részt. 

A Klubrádió Reggeli gyors című műsora ma reggel készített telefonos interjút a még Dortmunban tartózkodó Mazsihisz-elnökkel, aki a pénteki programról beszámolva közölte: ma a Borussia Dortmund stadionjába látogatnak el, azol az a csapat fogaadja őket, amelyet éppen tegnap tüntettek ki az antiszemitizmus elleni küzdelemben elért eredményeiért. Az FTC dortmundi meghívása kapcsán pedig elmondta: a ferencvárosi klubot azért hívták meg a németországi tanácskozásra, mert szintén komoly eredményeket ért el az antiszemitizmus és a szélsőségesek visszaszorítása terén. 

Dr. Grósz Andor újságírói kérdésre kifejtette: a tanácskozáson a nagyvárosok és társadalmi szervezetek kifejezték abbéli aggodalmukat azzal kapcsolatban, ami október 7-e után történt a világ különböző országaiban, hiszen európai és amerikai nagyvárosokban aggasztó módon növekedett az antiszemitizmus különösen az ifjúság körében. Ennek kapcsán az összejövelen részt vevő pittshburgh-i polgármester-asszony közölte, hogy mindent megtesznek azért, hogy a néhány évvel ezelőtti, halálos áldozatokat követelő zsinagógai támadás még egyszer ne történhessen meg – hangsúlyozta az elnök.

Dr. Grósz Andor azt mondta: a tanácskozáson egyetértés volt abban, hogy az elmúlt hetek aggasztó jelenségei alapján ki kell szélesíteni az oktatási tevékenységet, s erre nézve az összejövetelen konkrét példákat hoztak fel. Hollandiában az oktatásban rész vesz az Anna Frank ház, Németországban pedig egy alapítvány, és az ismeretek megosztásának eredményességére ékes példa a már említett Borussia Dortmund futballcsapat esete. A klub szurkolótábora néhány éve az erős antiszemitizmásáról volt nevezetes, aztán a klub vezetése úgy döntött, hogy elviszik a csapatot és a drukkereket Aushcwitzba, majd különböző szurkolói fórumokat rendeztek annak megmagyarázására, hogy mi történt itt nyolcvan évvel ezelőtt. 

Arra az újságírói közbevetésre, miszerint ilyen könnyen menne az egész, a Mazsihisz-elnök így reagált: biztos, hogy az eredmények nem ilyen könnyen jönnek, hiszen nagy energiákat megmozgató tevékenységről van szó, hiszen az előítéleteket nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni.

A teljes beszélgetést a Klubrádió honlapján hallgathatják meg. 

(Címlapkép: Dortmund látképe)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek