Robert Downey Jr. zsidó nyakláncot vett újra, mert eredetileg ő is magyar zsidó

2024. Február 16. / 13:57


Robert Downey Jr. zsidó nyakláncot vett újra, mert eredetileg ő is magyar zsidó

A Vasember nyakláncán az áll, háj, az élet. Ezzel demonstrálja hűségét az édesapjához, aki magyar zsidó eredetű volt és a feleségéhez.

Sokszor esett erről szó itt és másutt, hogy Robert Downey Jr. felmenői a tatai zsidó temetőben alusszák örök álmukat, illetve ott alszanak a feltámadásig, mert, ahogy az Ámidá mondja, az örökké élő Isten nem feledkezik meg azokról, akik a porban szunnyadnak. 

robert-downey-jr.jpg

A színész pedig szintán nem feledkezik meg a családjáról, hogy honnan jött és néha a két héber betűből álló „háj” – nyaklánccal jelenik meg nyilvános eseményeken. Ilyenkor az amerikai zsidó sajtó megírja, mi történt és az ő nyomukban megírjuk mi is, akik Magyarországon alig várjuk, hogy Robert Downey Jr tudassa, újra meg újra, tudja, hová tartozik. Közénk, magyar zsidók közé.

Az édesapja mellett Susan Levin, a felesége is zsidó, hüpe alatt házasodtak, két gyerekük van közös életükből. Egy rajzon az Instán szörfözni láthatjuk, Mikulás-sapkában, amelyen Dávid csillag helyezkedik el. Robert Downey Jr. pedig valamikor zsidó buddhistának mondta magát, ami népszerű az Egyesült Államokban. Bonyolultak a dolgok, de azért a Vasember, legalább részben, közénk is tartozik és a maga módján tudatja is ezt időről-időre. 

A Kveller.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek