Hanukatalizátor-díj 2023 – elindult a jelölés

2023. November 22. / 11:54


Hanukatalizátor-díj 2023 – elindult a jelölés

Közeledik hanuka ünnepe, ami a Bálint Házban azt is jelenti, hogy Hanukatalizátor-díj! „Idén is szeretnénk díjazni a zsidó közösség csillagait, akik névtelenül, önzetlenül tesznek a közösségért, másokért. Mint mindig, most is a közösségtől várjuk, hogy megnevezzék őket, majd a második fázisban szavazzanak is rájuk. 

Az idei díjazást kicsit átalakítottuk. Mivel már egy ideje három alappillér, az élmény, a tudás és a tett határozza meg a Bálint Ház működését, a Hanukatalizátor Díjak is ez a három alappillér legfőbb képviselőit jutalmazzák.” – olvasható a Bálint Ház közleményében.  

hanukatalizator-2023-jelölés-cimlap.png

A jelölési folyamat / IDE KATTINTVA / a mai naptól december 5-ig tart. Az ünnepélyes díjátadásra pedig hanuka hatodik napján, december 13-án este kerül sor Bálint Házban. Ezen az estén gyújtjuk meg az ünnep hetedik lángját.

„Simon, a cadik a Nagy Gyülekezet egyik utolsó tagja volt. Azt mondta: “Három dolgon alapszik a világ, a Tórán, a szolgálaton és a jótetteken.” (Atyák tanításai 1:2)

"Modern, huszonegyedik századi zsidó közösségi házként az is a feladatunk, hogy ebből a korból értsük meg a hagyományunk szövegeit. A fenti idézet három alapot nevez meg, s a Bálint Ház erre a három alapra helyezi tevékenységét. A különbség annyi csak, hogy mi tágabban, a mai korok zsidóiként értjük a három alappillért."

A Hanukatalizátor Díj idén e három alappillér legfőbb képviselőit díjazza. Keressük azokat, akik az elmúlt időszakban tudásukkal, bölcsességükkel, tudományos munkásságukkal, tanításukkal építették közösségünket. Napjainkban egyre fontosabbak a kimagasló és magukból feltétel nélkül adni tudó tanítók, akik újabb generációkat oktatnak és segítenek a zsidóság és azon keresztül a világ mélyebb megértéséhez.

Azokat is szeretnénk díjazni, akik olyan különleges élményekhez segítik hozzá a közösség tagjait, hogy a kötődések a kutúránkhoz, kulturális hagyományainkhoz még erősebb közösséget hozzanak létre.

A harmadik alappillér kiemelkedő képviselőit is keressük, akik zsidókként egy jobb világot építenek a közösségen belül és kívül is, akik jócselekedeteikkel egy évszázados hagyományláncba kapcsolódnak be.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
125 éve született az edzőkirály: Guttmann Béla
Mazsihisz hírek
A Mazsihisz székházában a HIPA delegációja
Zsidó világ
Jonathan Sacks rabbi az időről
2023. December 30. / 17:00

Jonathan Sacks rabbi az időről