Címkék

Nagykanizsa

Zsidó világ / 2024. Június 07. / 11:17

Építs nekem hajlékot! – Könyvbemutató a nagykanizsai zsinagógában

Dr. Oszkó Ágnes Ivett a művészettörténész és a műemlékvédő szemszögéből vizsgálva ismertette meg az érdeklődőkkel a kárpátmedencei zsinagóga építés legszebb példáit és nem feledkezett meg a nagy nevű tervezőkről sem, akik maradandót alkottak az utókor számára.

Megemlékezések / 2024. Május 19. / 20:33

Mazsihisz elnök: A nagykanizsai zsidók a vészkorszak előtt a város megbecsült polgárai voltak

A nagykanizsai zsidók a Vészkorszak előtt a város társadalmában munkájukkal, a közjóért fáradozásukkal maguknak megbecsülést kivívó polgárok voltak. A kiegyezés utáni általános fellendülés, a magyarországi fejlődés helyi előmozdítói között találhatjuk a helyi izraelita hitközség tagjait. Az a Nagykanizsa, amelyet ma ismerünk, és ami büszkeséggel tölti el a helyieket, egy közös munka eredményeként jött létre, nélkülük nem valósulhatott volna meg.

Megemlékezések / 2024. Április 17. / 18:51

Nagykanizsa: Több mint 150 diák sétált együtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján

Megemlékezősétát tartottak kedden délelőtt a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából Kanizsán. A budapesti Zachor Alapítvány kezdeményezésén több mint 150 diák vett részt, akik a Fő utcai zsinagógától indulva, egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével ismerhették meg a város fontosabb, zsidósághoz köthető helyszíneit.

Megemlékezések / 2024. Április 17. / 18:27

Zsidó emlékhelyek Nagykanizsán

2024. április 14. vasárnapra hirdette meg a Nagykanizsai Zsidó Hitközség azt a programját, ami a mai fiatalokkal és a felekezeten kívüli érdeklődőkkel ismertette meg a helyi zsidóság múltját az első ideköltözésüktől a vészkorszakig terjedő időszakra vonatkozóan.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 31. / 11:37

Dr. Andor Grósz: We must not only remember, we must also look ahead

“Those who were killed during the Holocaust died as martyrs because they were Jews, so we must not only remember, but also to look forward and walk with open eyes so that what happened to them cannot happen again, said Dr. Andor Grósz, president of Mazsihisz at the Holocaust commemoration in Nagykanizsa on 28 January.

Zsidó világ / 2024. Január 29. / 21:39

Rózsa Péter: Ködkárpit Nagykanizsán

A Nagykanizsáról haláltáborokba deportált, valamivel több mint 3000 zsidó nagy része elpusztult. A kevés túlélő is meghalt azóta, csak egyetlen maradt, Hoffmann Judit, akit 17 évesen innen vittek el, s akinek több mint 19 közvetlen családtagja odaveszett. Judit ma 97 éves.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 29. / 17:46

Dr. Grósz Andor: Nemcsak emlékeznünk kell, de előre is kell néznünk

– Akiket a holokauszt során megöltek, amiatt haltak vértanúhalált, mert zsidók voltak, ezért nemcsak emlékeznünk kell, de előre is kell néznünk és nyitott szemmel kell járnunk, hogy még egyszer ne fordulhasson elő az, ami velük megtörtént – mondta dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke tegnap a nagykanizsai holokauszt-megemlékezésen.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 23. / 16:05

Holokauszt Nemzetközi Emléknap – A Világ igazai címmel nyílt kiállítás Nagykanizsán

Az ENSZ közgyűlése január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává nyilvánította. Ehhez az emléknaphoz kapcsolódva szerveztek kedden kiállítást Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban, melyet a jeruzsálemi Yad Vashem Intézet készített A világ igazai címmel.