Címkék

Jeruzsálem

Ünnepek / 2023. Május 18. / 13:22

Tavaly, idén, jövőre, mindig: Jeruzsálem!

Ma este beköszönt ijár hónap 28. napja, amely Jom Jerusalájim néven nemzeti ünnep Izraelben 1998 óta. Ezen a napon arra emlékezünk, hogy Izrael elfoglalta a zsidóság ősi, szent fővárosát az 1967-es hatnapos háborúban. A győzelem a polgári időszámítás szerint június 7-én történt, ami 56 évvel ezelőtt ijár hónap 28-ra esett.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 04. / 22:13

Novák Katalin: Nincs döntés az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről

„A sajtóhíreket én is olvastam, nem született Magyarországon döntés arról, hogy az izraeli nagykövetségünket átköltöztessük” – jelentette ki Novák Katalin Prágában a Milos Zemannal közös sajtótájékoztatóján arra a kérdésre válaszolva, hogy az izraeli magyar nagykövetséget Jeruzsálembe költöztetik-e.

Izrael / 2023. Március 03. / 09:21

Magyarország Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét

Az Európai Unióból egyedüliként Magyarország várhatóan már a jövő hónapban Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét – számol be a döntésről az Izraelinfo, a The Times of Israel értesülései alapján.

Izrael / 2023. Február 10. / 16:02

Gázolásos terrormerénylet Jeruzsálemben: két halálos áldozat

Két halálos áldozata és öt sérültje van az autós terrormerényletnek Kelet-Jeruzsálemben – közölte az izraeli rendőrség pénteken.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 06. / 16:03

Heisler András az Európai Zsidó Kongresszus brüsszeli közgyűlésén

Az Európai Unió és tagállamainak antiszemitizmus elleni uniós és nemzeti stratégiáinak kérdése, valamint a kóservágás és a circumcisio európai engedélyezése a főbb témák az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) Brüsszelben jelenleg is tartó közgyűlésén. A rendezvényen részt vesz Heisler András, a Mazsihisz elnöke, az EJC alelnöke, aki ma tárgyalást folytatott Magyarország brüsszeli nagykövetével, Kovács Tamás Ivánnal.

Izrael / 2023. Január 29. / 12:36

Biden a civilizált világ elleni támadásnak nevezte a jeruzsálemi merényletet

Pénteken Joe Biden elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében a civilizált világ elleni támadásnak nevezte a jeruzsálemi zsinagógánál elkövetett terrortámadást, amelyben egy palesztin fegyveres 7 ember ölt meg ima után. Mai hír, hogy a hatóságok lezárták a terrorista otthonát, a lakókat kiköltöztették, Netanjahu pedig meglátogatta a kórházban fekvő sebesülteket.

Izrael / 2023. Január 08. / 18:37

Idén elkészül az Izraeli Nemzeti Könyvtár új, lenyűgöző épülete

A polgári időszámítás szerinti új esztendő egyik kiemelkedően fontos izraeli építészeti eseménye az lesz, hogy Jeruzsálemben, a knesszet szomszédságában megnyitja kapuit az Izraeli Nemzeti Könyvtár új épülete. A neves svájci építésziroda, a Herzog & de Meuron által tervezett, 45 ezer négyzetméteres létesítmény külső és belső terei az emberi tudás demokratizálásának legfőbb értékeit fejezik ki.

Izrael / 2023. Január 05. / 07:44

Keresztény sírokat rongáltak meg Jeruzsálemben zsidó fiatalok

Több mint harminc keresztény sírt rongáltak meg Jeruzsálemben a Cijón-hegyi protestáns temetőben vallásos zsidókra jellemző öltözékű fiatalok újévkor - jelentette rendőrségi beszámolók alapján tegnap a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Radnóti Zoltán főrabbi a Facebook-oldalán ezt írta: Én kérek elnézést minden keresztény vagy ateista barátomtól, felebarátomtól, ismeretlen ismerősömtől ezen vandálok tettei miatt.

Hírek, lapszemle / 2023. Január 03. / 14:13

Izrael: „A kormányunk nem ijed meg a Hamász fenyegetéseitől"

Itamár Ben-Gvir, az ultranacionalista Zsidó Erő (Ocma Jehudit) pártot vezető izraeli nemzetbiztonsági miniszter beváltotta számos tiltakozást kiváltó ígéretét, és ma reggel ellátogatott a vallási szempontból nagyon kényes helynek számító jeruzsálemi Templom-hegyre. Izraeli miniszter évek óta nem járt ott – jelentette ma a ynet, a Jediót Ahornót című újság hírportálja.

Tudomány / 2022. Augusztus 15. / 15:47

Róma óriási erőforrásokat mozgósított az ókori Jeruzsálem elfoglalására

A Jeruzsálem területén feltárt ásatások leletanyaga szerint a rómaiak óriási erőforrásokat mozgósítottak i. sz. 70-ben Jeruzsálem elfoglalására és a második Szentély lerombolására – írja az Izraeli Régészeti Hatóság a Facebook-oldalán. A kőhajító gépek által kilőtt kövek, a gyalogsági lándzsavető gépekből származó nehéznyílhegyek száma és az ostrom elhúzódó ideje azt jelzi: a szent város zsidó védői nem mindennapi kitartással álltak ellen.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 31. / 14:26

A Mazsihisz virtuális csodamasinával vett részt a függetlenség ünnepén

Akik vasárnap ott voltak a budapesti Szent István parkban az Izraeli Kulturális Intézet által szervezett függetlenség napi rendezvényen, szemtanúi lehettek annak, hogy órákon át mekkora sor állt a Mazsihisz standja előtt. A hatalmas érdeklődés titka egy VR (Virtual Reality) Kabin nevű, kétüléses berendezés volt, amely hullámvasút-szimulátorként szórakoztatta a gyerekeket – s tegyük gyorsan hozzá: sok-sok felnőttet is…

Ünnepek / 2022. Május 30. / 12:35

Egy nagy család ünnepelt: Boldog születésnapot, Izrael!

Nagyon örülök neki, hogy most itt van velünk a magyar zsidó közélet teljes palettája, hogy együtt ünnepeljük Izrael megalapításának 74. évfordulóját és Jeruzsálem napját – a szervezők nevében e szavakkal köszöntötte Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatója tegnap a budapesti Szent István parkban összegyűlt tömeget.