Címkék

Jeruzsálem

Megemlékezések / 2024. Május 06. / 10:07

Jom háSoá: Ma van a holokauszt izraeli emléknapja

A Hamász elleni háborúról is szóltak beszédükben az izraeli állam- és kormányfők a Jom háSoá, az izraeli holokauszt emléknap vasárnapi nyitómegemlékezésén Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt emlékközpont központi emlékünnepén. Az emlékezés fáklyáit meggyújtó holokauszt-túlélők között volt egy egykori egri és egy szilágysomlyói túlélő is.

Kultúra / 2024. Május 04. / 23:15

Új videóklip a Sabbatshongtól: Van egy hely a földön...

Csodálatos videót tett közzé tegnap a Sabbatshong Klezmer Band a YouTube videómegosztó platformon: az eredetileg A Láthatatlan Kéz című musical egyik betétdalaként íródott szerzeményhez a zenekar idén márciusban a legméltóbb helyen, Jeruzsálemben forgatott klippet. A Van egy hely a földön... című dal zenéjét Szentkirályi György, szövegét Tóth Géza, PBS és Masa Tamás írta.

Izrael / 2024. Március 06. / 18:13

Elegáns és művelt úriember egy állam élén: Jichák Hercog, Izrael elnöke

Jichák Hercogról a habitusa, megjelenése és beszédmódja alapján első látásra azt gondolná az ember, hogy különösen művelt művészember, de miután kifejti a gondolatait, akkor már az a benyomásunk támad: igazi államférfivel van dolgunk. Most, amikor a Zsidó Államnak ilyen súlyos megpróbáltatásokat kell kiállnia, ennek óriási szerepe van. Az elnök a rezidenciáján fogadta a Mazsihisz delegációját.

Mazsihisz hírek / 2024. Március 04. / 11:25

Megnéztük az izraeli államfői rezidenciát belülről

Amikor Jichák Hercog, a Zsidó Állam elnöke fogadta múlt héten a Mazsihisz delegációját Jeruzsálemben, volt alkalmunk kissé körbenézni és fotózni az államfői rezidencián. Hivalkodástól mentes, visszafogott eleganciáról árulkodó, finom ízléssel és gyönyörű műtárgyakkal berendezett miliőt láttunk. Mutatunk is néhány képet!

Izrael / 2024. Február 28. / 14:11

Polgármester választások Izraelben: Tel-Avivban és Jeruzsálemben az eddigi városvezető győzött

Tel-Avivban és Jeruzsálemben az eddigi polgármester győzött, Haifán a második fordulóban dől el a távozni kényszerülő városvezető utódlása a helyhatósági választások szerdán ismertté vált eredményei szerint Izraelben.

Mazsihisz hírek / 2024. Február 27. / 14:59

Találkozó Pinchas Goldschmidt főrabbival, a Nagy Károly-díj idei kitüntetettjével

A legjelentősebb európai kitüntetésnek tekintett, Aachenben alapított nemzetközi Nagy Károly-díjat korábban olyan személyiségek vehették át, mint Konrad Adenauer vagy Winston Churchill, a magyarok közül pedig Horn Gyula és Konrád György. Az idei díjat Pinchas Goldschmidt főrabbi és az európai zsidó közösségek kapják. A főrabbival ma találkozott a Mazsihisz elnöke Jeruzsálemben.

Izrael / 2024. Február 27. / 14:00

Szépséges műalkotások az izraeli törvényhozás épületében

A jeruzsálemi Knesszetben meglehetősen sok műalkotás látható, amelyek közül a legismertebbek természetesen Marc Chagall művei. De a világhírű festő monumentális festményein kívül is számos gyönyörű alkotás látható az épületben és azon kívül is. Az alábbiakban ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorravalót.

Izrael / 2024. Február 27. / 13:35

A töltött káposzta, a lecsó és a humusz esete Jeruzsálemben

Jeruzsálemben természetesen nem nehéz magyarokba botlani, ehhez elegendő beülni egy taxiba. Héberül és angolul magyarázzuk, hogy hová mennénk, de miután indulás után a hátsó ülésen hátradőlve megszólalunk magyarul, a sofőr máris felvillanyozódik, s így kiált föl: „mágyárok, mágyárok, hogyvágy, hogyvágy, jolmondom?".

Izrael / 2024. Február 07. / 20:00

Argentína Jeruzsálembe helyezi át izraeli nagykövetségét

Javier Milei argentin elnök izraeli látogatásán szerdán bejelentette, hogy országa nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti.

Izrael / 2024. Január 08. / 18:11

Ritka régészeti lelet került elő Jeruzsálemben

„Ez a lelet annyira klassz, hogy hozzá sem merünk érni” – szabad fordításban így adható vissza, amit az Izraeli Régészeti Hatóság írt annak kapcsán, hogy a héber Menahem név olvasható egy agyagkorsó fülébe vésve. Hogy ez miért nagy szenzáció? Mert a korsó az Első Szentély időszakának végéről származik, azaz a lelet több mint 2500 éves, ráadásul ilyen jellegű töredékekre korábban Egyiptomban bukkantak.

Izrael / 2023. November 30. / 11:36

Hamász terroristák megöltek három embert, köztük egy rabbit Jeruzsálemben

Halálos terrortámadást követtek el a Hamász gyilkosai ma reggel Jeruzsálemben: három embert megöltek, hármat súlyosan, kettőt pedig könnyebben megsebesítettek. A két, lőfegyverrel felszerelkezett terroristát a biztonsági erők a helyszínen lelőtték.

Zsidó világ / 2023. Október 03. / 10:06

Gyönyörű szukkoti életképek Jeruzsálemből

A Jerusalem pictures nevű Facebook-oldal ma gyönyörű életképeket tett közzé a sátrak ünnepét a Szentföldön ünneplő hittestvéreinkről. Ezekből közlünk néhányat az alábbiakban, de javasoljuk, hogy nézzék meg a többit is. Megéri!