Címkék

Jeruzsálem

Zsidó világ / 2023. Október 03. / 10:06

Gyönyörű szukkoti életképek Jeruzsálemből

A Jerusalem pictures nevű Facebook-oldal ma gyönyörű életképeket tett közzé a sátrak ünnepét a Szentföldön ünneplő hittestvéreinkről. Ezekből közlünk néhányat az alábbiakban, de javasoljuk, hogy nézzék meg a többit is. Megéri!

Tudomány / 2022. Augusztus 15. / 15:47

Róma óriási erőforrásokat mozgósított az ókori Jeruzsálem elfoglalására

A Jeruzsálem területén feltárt ásatások leletanyaga szerint a rómaiak óriási erőforrásokat mozgósítottak i. sz. 70-ben Jeruzsálem elfoglalására és a második Szentély lerombolására – írja az Izraeli Régészeti Hatóság a Facebook-oldalán. A kőhajító gépek által kilőtt kövek, a gyalogsági lándzsavető gépekből származó nehéznyílhegyek száma és az ostrom elhúzódó ideje azt jelzi: a szent város zsidó védői nem mindennapi kitartással álltak ellen.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 31. / 14:26

A Mazsihisz virtuális csodamasinával vett részt a függetlenség ünnepén

Akik vasárnap ott voltak a budapesti Szent István parkban az Izraeli Kulturális Intézet által szervezett függetlenség napi rendezvényen, szemtanúi lehettek annak, hogy órákon át mekkora sor állt a Mazsihisz standja előtt. A hatalmas érdeklődés titka egy VR (Virtual Reality) Kabin nevű, kétüléses berendezés volt, amely hullámvasút-szimulátorként szórakoztatta a gyerekeket – s tegyük gyorsan hozzá: sok-sok felnőttet is…

Ünnepek / 2022. Május 30. / 12:35

Egy nagy család ünnepelt: Boldog születésnapot, Izrael!

Nagyon örülök neki, hogy most itt van velünk a magyar zsidó közélet teljes palettája, hogy együtt ünnepeljük Izrael megalapításának 74. évfordulóját és Jeruzsálem napját – a szervezők nevében e szavakkal köszöntötte Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet programigazgatója tegnap a budapesti Szent István parkban összegyűlt tömeget.

Hírek, lapszemle / 2022. Május 23. / 13:36

Jeruzsálem: A bíróság a Templom-hegyen imádkozó zsidók javára döntött

A jeruzsálemi bíróság tegnapi jóváhagyása szerint a zsidóknak ezentúl jogilag megengedett, hogy a Templom-hegyen elmondják a Smá Izraelt és meghajoljanak az ima közben. Ma reggel óta már három zsidó imádkozott és borult le a Templom-hegyen a hatóságok beavatkozása nélkül.