Címkék

Héber Imre Klub

Megemlékezések / 2024. Május 14. / 15:14

Cserépfaluban most vasárnap lesz a 11. Groszmann Lili emlékséta

Idén 11. alkalommal rendezik meg a Groszmann Lili emléksétát, amely során Cserépfaluból az egykori kövesdi gettóig vezető utat járják végig. Mezőkövesden botlatókövek elhelyezésével zárul az esemény.

Zsidó világ / 2024. Március 22. / 08:22

Történelem: A spanyol zsidók és Jehuda Ibn Gabirol

A középkori Spanyolország (Hispania) hogyan fogadta be és űzte ki a zsidókat? Ki volt Jehuda Ibn Gabirol? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ, akik részt vesznek Ádám Mária és Villányi András előadásán március 27-én, szerdán fél 4-től a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre Klubban

Zsidó világ / 2024. Január 26. / 10:56

Előadás az üldözött zsidókat befogadó Velencéről a Héber Imre klubban

A középkorban az üldözött hittestvéreinket több itáliai város előfeltétel nélkül fogadta be. Ezt a témát járja körül Ádám Mária, az OR-ZSE Goldmark Kórusának vezetője és Villányi András fotóművész a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga Héber Imre klubjában január 31-én, jövő szerdán délután fél 4-től. Előadásuk címe: A velencei zsidóság kialakulása a középkorban.

Zsidó világ / 2023. December 22. / 12:32

Héber Imre klub: Itáliai szabad (zsidó) városok a középkorban

Firenze, Ferrara, Padova, Velence, Livorno – ezekről az itáliai városoknak a zsidósággal összefonódó történetéről, a vatikáni könyvtár héber gyűjteményéről, valamint Manoello munkásságáról lesz szó a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre klubban december 27-én, jövő szerdán délután fél 3-tól. Az előadó Ádám Mária, az OR-ZSE Goldmark Kórusának vezetője és Villányi András fotóművész.

Kultúra / 2023. November 24. / 09:30

Salamon Rossi és kora a Héber Imre Klubban

A késő itáliai reneszánsz legkiemelkedőbb zsidó zeneszerzője és a mantovai hercegek udvari muzsikusa, Salamon Rossi (olaszul: Salamone vagy Salomone de'Rossi) munkásságáról és koráról lesz szó a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre Klub következő előadásán. A rendezvény november 29-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődik, az előadók Ádám Mária és Villányi András.