Címkék

Franciaország

Mazsihisz hírek / 2024. Március 12. / 09:18

A francia nagykövet a Mazsihisz elnökénél

Claire Legras, Franciaország budapesti nagykövete tett látogatást a napokban dr. Grósz Andor elnöknél a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökénél a Szövetség székházában.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 23. / 09:28

„Zsidók, magyarok, lengyelek, örmények, kommunisták – életüket adták hazánkért"

A második világháború alatti francia ellenállás mártírjaként meghalt partizáncsoport tagjai személyében – a kivégzésük nyolcvanadik évfordulóján – jelképesen először temettek újra külföldieket a francia történelem nagyjainak végső nyughelyén, a párizsi Panthénonban. Köztük van három magyar zsidó származású ellenálló: Békés Glasz Imre, Boczor József és Elek Tamás.

Közélet / 2024. Január 09. / 12:59

Nemcsak a volt, de a leendő francia kormányfő is zsidó származású

A tegnap lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök helyére Emmanuel Macron köztársasági elnök a rendkívül fiatal, 1989-ben született Gabriel Attalt jelöli. A leendő kormányfő személye nemcsak az életkora miatt érdekes, hanem azért is, mert Borne-hoz hasonlóan az ő édesapja is zsidó volt.

Közélet / 2024. Január 08. / 19:58

Lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök

Tavaly a világ 50 legbefolyásosabb zsidó származású politikai vezetője között tartották számon, ma azonban benyújtotta lemondását és távozik a párizsi Matignon-palotából Élisabeth Borne. A politikus – akinek az édesapja holokauszttúlélő volt – 2022 májusa óta töltötte be a miniszterelnöki tisztséget.

Megemlékezések / 2024. Január 07. / 10:07

Ma 20 éve hunyt el Tardos Tibor író

A francia olvasók neki köszönhetik, hogy olvashatják Örkény István vagy Szabó Magda műveit, míg mi, magyarok, az ő fordításában olvashatjuk Jean Cocteau-t. Ennyi is elég volna a méltatáshoz, de Tardos Tibor a saját novelláival és regényeivel is jelentős életművet hagyott hátra. Az író 20 éve ezen a napon, 2004. január 7-én hunyt el választott hazájában, Franciaországban. Legyen áldott az emléke!

Hírek, lapszemle / 2023. December 03. / 20:09

A párizsi merénylő azért gyilkolt, mert ,,dühös" volt Gáza miatt

Párizs előkelő külvárosában született és francia-iráni kettős állampolgár az a 26 éves iszlamista merénylő, aki a francia fővárosban késsel és kalapáccsal támadt járókelőkre. Korábban már elítéltek terrorizmusért, de évek óta azt állította a nyomozóknak és a hozzátartozóinak, hogy már nem radikális és nem is muzulmán. Most késsel ölt meg egy német turistát.

Kultúra / 2023. November 29. / 14:34

Szilágyi Enikő sanzonkirálynő estje a Budai Micve Klubban

A klasszikus francia sanzon szülőhazájában, Franciaországban, s azon belül a sanzon fellegvárában, Párizsban élt korábban az elbűvölő hangú énekesnő és színésznő: Szilágyi Enikő. Az Erdélyben született művésznő sanzonestjét a Frankel-körzetben működő Budai Micve Klubban tekinthetik meg december 2-án, szombaton este 7 órától.

Közélet / 2023. November 12. / 21:16

Közel 200 ezren tüntettek az antiszemitizmus ellen Franciaországban

Több mint 182 ezren vettek részt az antiszemitizmus elleni és a Hamász szélsőséges palesztin szervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett békés tiltakozó meneteken vasárnap a francia nagyvárosokban – közölte a francia belügyminisztérium.

Izrael / 2023. Október 24. / 08:40

Jerusalem Post: Macron elnök megérkezett Izraelbe

Az angol nyelvű Jerusalem Post arról számol be, hogy ma reggel landolt Emmanuel Macron francia államfő gépe Izraelben. Az elnök a Ben Gurion reptéren megölelt egy francia-izraeli asszonyt, aki elveszítette a szeretteit a Hamász terrorszervezet október 7-i támadásában.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 17. / 12:31

Európai nagyhatalmak vezetői Izraelben

Ma Izraelbe érkezik Olaf Scholz német kancellár, aki figyelmeztette a Hezbollahot és Iránt, hogy ne avatkozzon be Izrael harcába a Hamász terrorszervezettel. Ugyancsak a mai napon jelentette be Emmanuel Macron francia államfő, hogy hamarosan Izraelbe utazik. Joe Biden amerikai elnök is a Zsidó Államba tart.