Címkék

Debreceni Zsidó Hitközség

Megemlékezések / 2024. Május 13. / 15:49

„A felejtés nem megengedett, a megbocsátás nem opció”

Három szónok is érintette Mahmud Ahmadinezsád botrányos magyarországi látogatását azon a debreceni rendezvényen, amely a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciáját nyitotta meg. Ennek azért volt jelentősége, mert a tanácskozás központi témája éppen a 80 évvel ezelőtt lezajlott magyarországi holokauszt volt, a volt iráni elnök pedig ma a világ egyik legismertebb holokauszt-tagadója.

Közélet / 2024. Május 12. / 11:21

Debrecenben közteret neveztek el Krausz Vilmos főrabbiról

A Pásti utcai zsinagóga előtti tér e hétvégétől Krausz Vilmos (1853-1921) főrabbi nevét viseli, a közterület új, ünnepélyes elnevezése a május 9-12 között megrendezett Zsidó Kulturális Napok, III. Debreceni Zsidó Utcafesztivál, valamint a Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciája keretében történt. Jelen volt a főrabbi dédunokája is.

Zsidó világ / 2024. Május 07. / 11:08

Holokauszt-konferencia és Zsidó Kulturális Napok Debrecenben

A Debreceni Zsidó Hitközség a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületével közösen ezen a hétvégén, május 9-12 között rendezi meg Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciáját. A Zsidó Kulturális Napok és a III. Debreceni Zsidó Utcafesztivál nyitóprogramja csütörtökön este lesz.

Kultúra / 2024. Május 06. / 17:45

A holokauszt és emlékezés kultúrája napjainkban: konferencia és kulturális fesztivál Debrecenben

A Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép- és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesülete szeretettel meghívja és várja Önt a Zsidó Kulturális Napokkal egybekötött Debrecen és határon túli testvérhitközségeinek XXV. Nemzetközi Konferenciájára 2024.május 9. és 12 között. (Debrecen, Pásti u.4.)

Közélet / 2024. Március 14. / 16:23

Holokauszt 80 – Kulturális és oktatási programsorozatot indít a Debreceni Zsidó Hitközség

A „Holokauszt 80 – Debrecen” című programsorozatot a Debreceni Egyetemmel együttműködésben indítják el. A rendezvénysorozat mai sajtótájékoztatóján Bartha Elek, az egyetem rektorhelyettese elmondta: több évtizedes oktatási és kutatási együttműködés folytatása a Holokauszt emlékév közös programsorozata.

Izrael / 2023. December 01. / 11:11

Jótékonysági est az Izraelt ért terrortámadás áldozataiért Debrecenben

A Hamász által elkövetett terrortámadás áldozatainak, illetve azok családjainak megsegítésére, a Debrecen Zsidó Hitközség jótékonysági estet rendezett november 28-án a Kölcsey Központ nagytermében. A Hamász-terrorszervezet október 7-én támadta meg Izraelt, mely több ezer civil áldozatot követelt.

Hírek, lapszemle / 2023. November 27. / 20:29

Horovitz Tamás: a Mazsihisz jelenlegi vezetése elismeri a debreceni zsidóságot

Tavasszal vezetőséget választott a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH), és újabb négy évre megerősítették elnöki pozíciójában Horovitz Tamást. Az azóta eltelt hónapok bővelkedtek eseményekben – a dehir.hu internetes portálnak adott interjút Horovitz Tamás, aki fontosnak tartja, hogy jótékonysági rendezvényt szervezzenek az Izrael elleni támadás áldozataiért.

Mazsihisz hírek / 2023. Augusztus 25. / 10:00

Magasrangú állami kitüntetést kapott a Debreceni Zsidó Hitközség alelnöke, Heller Zsolt

Heller Zsolt, a debreceni zsidó közösség érdekében végzett munkája, különösen a helyi zsidóság épített örökségének, illetve kulturális értékeinek megőrzését és bemutatását szolgáló tevékenysége elismeréseként vehette át a magasrangú kitüntetést 2023. év 18. napján.