Online könyvtár – Munkácsi Ernő: Könyvek és kövek, történeti és művészeti írások

2020. November 02. / 16:28


Online könyvtár – Munkácsi Ernő: Könyvek és kövek, történeti és művészeti írások

Egy újabb izgalmas könyv érhető el digitálisan az Országos Rabbiképző-Egyetem (OR-ZSE) Könyvtárából. Olvassák szeretettel online Munkácsi Ernő: Könyvek és kövek című, 1944-ben Budapesten a Libanon kiadó által megjelent kötetét. 

Munkácsi Ernő (1896–1950) a Pesti Izraelita Hitközség, majd a Zsidó Tanács főtitkára, 1934 és 1942 között a Magyar Zsidó Múzeum igazgatója volt.

„Napjaink kataklizmáiban a zsidóság keresi fennmaradásának előfeltételeit, amiket e munka szerzője a zsidóság történetig öntudatának felkeltésében és megszilárdításában jelöl meg. De a zsidóság vérzivataros múltjának nincsenek katedrálisai, hatalmas szobrai, dicső történelmi eseményeket ábrázoló nagy festményei. Csak könyvek és kövek jelzik a zsidóság évezredeit.

Könyvekhez és kövekhez vezetnek tehát ezek az írások.

Róma – környéki katakombák kövei, a pompei.-i ábrázolások feltárt maradványai, a Vatikán féltve őrzött héber pergamenjei, a padovai és ferrarai gettók sikátorai, meg a velencei zsidóságnak keletiesen tarka mozgalmas élete, ... mind – mind egy mozaikköve annak a zsidó múltnak, amelyről e könyv írásai beszélnek és amelyekből ismereteinket gazdagíthatjuk., történeti öntudatunkat megalapozhatjuk és megszilárdíthatjuk.”

A kötet / IDE KATTINTVA olvasható el

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek