Izraeli nagykövet: Együtt legyőzzük ezt a járványt

2020. Április 07. / 16:06


Izraeli nagykövet: Együtt legyőzzük ezt a járványt

Kedves magyar zsidó közösség, kedves barátaim!

Szabad mozgásunk jelentősen korlátozva van a járvány miatt. Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy nem ünnepelhetjük úgy a Peszáchi szédert, mint ahogy minden évben megszoktuk. Ezen rendkívül nehéz időszakban ne hagyjuk cserben a rászorulókat – fogalmazott Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete pészachi ünnepi videójában. 

Az alábbiakban a nagykövet üzenetét olvashatják és láthatják.

A tavasz első hajtásai már láthatóvá váltak, arra is emlékeztetvén minket, hogy közeledik a Peszách, „zmán chéruténú”, szabadulásunk ünnepe. Ekkor ünnepeljük azt, hogy letörtük rabszolgaságunk láncait, szabad néppé, és „ám jiszráél”-lé lettünk, nemzetté váltunk. Várakozással nézünk elébe a széder estének, melyet általában szélesebb családi és baráti körben ünneplünk meg. Az asztal körül ülve ekkor olvassuk és éljük át a Hagadát, peszách történetét. Élvezzük egymás társaságát, és kulináris készségeit. Még mindig emlékszem arra, gyermekként mennyire vártam a megújulás és együttlét ünnepét.

Ezen tavasszal azonban sajnos máshogy lesz. Aggodalom és bizonytalanság érzete fog el minket, a világméretű koronavírus járvány miatt. Sokaknak az életük miatt kell aggódniuk!

Tehát, a mostani Peszách valóban más lesz, mint az általunk megszokott ünnep. Ugyanakkor, talán így, Peszách szokásai, üzenetei és értékrendje még mélyebben megéríntheti szívünket és lelkünket.

Tudjuk, hogy a Peszách, a zsidó hagyományban, a szabadság ünnepe, mely egyúttal összehozza a családokat. Jelenleg sajnos az ünnep mindkét alkotó eleme nehezen megvalósítható.

Szabad mozgásunk jelentősen korlátozva van a járvány miatt. Ez egyúttal azt is jelentheti, hogy nem ünnepelhetjük úgy a Peszáchi szédert, mint ahogy minden évben megszoktuk.

Ezen rendkívül nehéz időszakban ne hagyjuk cserben a rászorulókat! A körülmények ellenére, legyünk érzékenyebbek azok iránt (legyenek akár Izraelben, Magyarországon, vagy máshol), akik idősek, betegek, egyedülállóak, mozgáskorlátozottak vagy ebben az új gazdasági válságban anyagi segítségre szorulnak! Ők azok, akik nagyobb egészségügyi kockázattal esnek át a betegségen, vagy akár hetekre teljes fizikai és szellemi elzártságban találhatják magukat!

Biztosak lehetünk abban, hogy együtt legyőzzük ezt a járványt. Hiszen nincs is más választásunk! Addig is, türelmesnek kell lennünk magunkhoz és egymáshoz. Meg kell találnunk belső békénket, és a reményt ebben a kihívásokkal teli időszakban. Így együtt, sikeresen jöhetünk ki ebből a válságból, mind egyénként, népként és nemzetként is. Mindig találjuk meg az életszeretet és boldogság kis kapaszkodóit magunk körül! Minden krízisben vannak lehetőségek jó dolgokra, melyek jelzőtüzek magunk és mások számára: ilyen a társadalmi szolidaritás, a jótékonykodás (cedaka), és a szívből jövő cselekedetek.

Izrael és Magyarország szorosan együttműködik a koronavírus elleni harcban, és különböző módszerek, eszközök kidolgozásának a lehetőségét is vizsgáljuk. Mondanom sem kell, hogy Izrael kiáll minden zsidó közösség mellett, beleértve a magyarországit is.

Kedves Barátaim! Kedves magyar zsidó közösség!

Mindenkinek kívánok egy kellemes, átélhető, nyugodt, egészséges és kóser Peszáchot! Reménykedjünk, hogy jövőre mindannyian találkozunk Jeruzsálemben!

Kóser Pészáchot! Köszönöm szépen!

Címlapkép: Lakos Gábor / 168 óra

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek