Zsidók építtetik újjá egy muszlim férfi romba dőlt házát Albániában

2019. December 27. / 12:54


Zsidók építtetik újjá egy muszlim férfi romba dőlt házát Albániában

A 83 éves Muhamet Bicaku háza a múlt hónapban bekövetkezett földrengés során szenvedett súlyos károkat, ám az otthontalanná vált muszlim férfi számára fölcsillant a remény: egy zsidó szervezet – amelyet holokauszttúlélők leszármazottai alapítottak –  adománygyűjtést indított a háza újjáépítésére. Hogy miért? Mert Muhamet édesapja és nagybátyja a holokauszt során mintegy húsz menekült zsidó család életét mentette meg. 


Az Albániát november végén megrázott földrengésben 55 ember meghalt, és számos lakóház összedőlt Tirana és Durres térségében. Súlyos károkat szenvedett a 83 éves Muhamet Bicaku háza is, úgyhogy a férfi azóta az egyik gyermeke zsúfolt otthonában lakik sokadmagával. 

A lengyelországi gyökerű From the Depths (A Mélységekből) nevű zsidó szervezet értesült Muhamet Bicaku tragédiájáról, és már 10 ezer dollárt gyűjtött össze  háza újjáépítésére. Ennek az a magyarázata, hogy a férfi édesapja, Mefail Bicaku a bátyjával közösen mintegy húsz zsidó családnak adott menedéket a vészkorszakban. A menekültek Németországból és Olaszországból érkeztek a Soá idején Albániába.

Jonny Daniels, a From the Depths alapítója azt nyilatkozta, hogy a Bicaku testvérek „azokban a súlyos, vészterhes időkben oltalmat nyújtottak a népünknek, életeket mentettek, nyilvánvaló tehát, hogy most nekünk kell összefognunk értük és viszonoznunk kell a szívességet”.  Összesen 45 ezer dollárt szeretnének összeszedni, az adománygyűjtést tehát folytatják.

(Címlapképünkön a szervezet logója látható.)

(A Jpost.com cikke nyomán)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek