Tévét 10: Ma böjtnap van Jeruzsálem megtámadásának emlékére

2020. December 25. / 11:12


Tévét 10: Ma böjtnap van Jeruzsálem megtámadásának emlékére

Ma, tévét hónap 10-én kezdte meg Jeruzsálem ostromát Nebukadneccar, a hódító Babilon királya. Az i. e. 588-ban történt esemény emlékére a vallásos zsidóság ma napkeltétől (5 óra 50 perctől) napnyugtáig (16 óra 26 percig) böjtöt tart, ami gyásszal, bűnbánattal telik.


Zsidó időszámítás szerint ma van az évfordulója annak, hogy Nebukadneccar babilóniai király megtámadta a Szent Várost. Az ostrom két és fél évig tartott, és a zsidóság számára két gyászos emlékezetű nap a végkifejlet is: két és fél éven át tartó támadás-sorozat után a babiloni sereg támmuz hónap 17-én áttörte Jeruzsálem falait, majd három héttel késpbb, áv hónap 9-én elpusztították a Szentélyt.

Tévét hónap tizedikén a böjti időszak alatt nem szabad enni és inni, a munka és a fürdés azomban megengedett. Fontos, hogy reggeé és este Tórát kell olvasni, a napi imádságokhoz pedig nem szabad elfelejteni a böjti szakaszok beillesztését. 

Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy habár munkatilalom e böjt alatt nincs, ma viszont még a böjt vége előtt, 15 óra 39 perckor bejön a Szombat. 

(Címlapkép: babiloni eredetű szárnyas oroszlánszimbólum)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Zsidó mindennapok Józsefvárosban 1910-1946
Hírek, lapszemle
Felújítják az egri és a zalaegerszegi zsinagógákat

Kommentek