Szegeden 16 éve nem volt brisz – most vasárnapig

2020. Február 23. / 21:33


Szegeden 16 éve nem volt brisz – most vasárnapig

Ünnepi és kivételes eseményre gyűltek össze vasárnap a Szegedi Zsidó Hitközség tagjai a Gutenberg utcai székházban, ahol brisz szertartás keretében fölvettek Ábrahám szövetségébe egy fiúgyermeket. Szegeden ez jeles alkalom, hiszen a csongrádi megyeszékhelyen 16 éve volt brisz utoljára. Mazel tov!


Ünnepelni érkeztek a Szegedi Zsidó Hitközség tagjai vasárnap a Gutenberg utcai székházukba, ahol egy Iván nevű kisfiút vettek föl a zsidóság közösségébe. Kendrusz Attila, a szegedi hitközség rabbijelöltje elmondta: a  kisfiú hat hetes, s bár a hagyomány szerint a körülmetélést a születés utáni nyolcadik napon kell elvégezni, ezt a csecsemő sárgasága miatt kellett  későbbre halasztani. 

A mohél – Áron Chanuka – Izraelből érkezett Szegedre a jeles alkalomra. Mint elmondta: „a kórházban 7-15 percig tart a körülmetélés, míg a rituális művelethez 10-15 másodpercre van szükség. A kétfajta körülmetélés az elvégzésükhöz használt eszközökben is különbözik egymástól. Én egy speciális, kétélű kést használok, amellyel időveszteség nélkül el tudom végezni a műveletet".  

Vele kapcsolatban Kendrusz Attila azt mondta: „a mohél csakis akkor vállalkozhat erre a nagy felkészültséget kívánó tevékenységre, ha közismerten vallásos és istenfélő ember, jól képzett szakértő, és felkészült a váratlan problémákra is. Eredendően az apa kötelessége lenne a körülmetélés, a mohél az ő megbízottja". A rabbijelölt hozzátette: fontos számukra, hogy Magyarország mennyire toleráns abban, hogy a zsidó közösségek megélhetik hagyományaikat.

(Címlapkép: Brit Milá 1955-ben – a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből)

(A Délmagyarország.hu írása alapján.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek