Sir Jonathan Sacks rabbi: ,,Az indokok változnak, de a zsidók iránti gyűlölet ugyanaz"

2023. Október 25. / 18:14


Sir Jonathan Sacks rabbi: ,,Az indokok változnak, de a zsidók iránti gyűlölet ugyanaz"

A Zsidó Államot október 7-én ért aljas és embertelen terrortámadás áldozatainak emlékére gyújtott gyertyák fényében ezekben a rettenetes napokban a legaktuálisabb Sir Jonathan Sacks rabbi (1948-2020) egyik híres beszéde, amelyet Izrael és a zsidóság védelmében mondott el. Ezt a szenvedélyes hangú, igaz beszédet ajánljuk most olvasóink figyelmébe. Am Izrael Chaj!

Az áldott emlékű Jonathan Sacks nemcsak Nagy-Britannia, hanem az egész zsidóság egyik legismertebb és legnépszerűbb rabbija volt, aki nemcsak vallási kérdésekben, hanem a közügyeket illetően is sok esetben felemelte a szavát. Ezt a videót azért tesszük közzé, mert (sajnos) aktuális ma is. 

A beszéd magyar fordítása:

El kell mondanom Önöknek, hogy mi azzal nőttünk fel, hogy „soha többé”, de ez egyre inkább úgy hangzik, hogy „újra és újra”, és mindennek lényege az Izraellel szembeni ellenségeskedés.

A középkorban a zsidókat a hitük miatt gyűlölték. A 19. és a 20. században a származásuk miatt. Manapság, amikor embereket már nem lehet a vallásuk vagy a származásuk miatt gyűlölni, a zsidókat most az országuk miatt gyűlölik.

Az indokok változnak, de a gyűlölet ugyanaz maradt.

Az anticionizmus az új antiszemitizmus!

Mert ne legyenek kétségeink, ez lesz a 21. század meghatározó küzdelme, az a kérdés, hogy melyik győz? A hatalomvágy az erőszakkal, terrorral, bombákkal, rakétákkal, vagy az életvágy kórházakkal, iskolákkal, szabadságjogokkal és emberi jogokkal.

Ahányszor csak Izraelbe látogatok, mindig szembesülök az izraeliek, vallásosok és szekulárisok rendíthetetlen és abszolút elkötelezettségével Mózes atyánk tanítása iránt, amely azt mondja Uvacharta Bachayim, azaz: válaszd az életet!

Mert fel kell állnunk és győznünk kell!

A judaizmus nem más, mint a valószínűség legyőzése a lehetőség által. És a lehetőségek valószínűség feletti győzelmét sehol a világon nem látni ma jobban, mint Izrael Államában. Izrael egy pusztasággá vált országot újra termékennyé tett, egy a bibliai nyelvet újra beszélt nyelvvé tett, Izrael fogta a legrégebbi nyugati vallást és újra fiatallá tette, fogott egy összetört népet és feltámasztotta.

Barátaim, addig nem nyugodhatunk, amíg Izrael nem lesz az élet és a remény mindent beragyogó szimbóluma szerte a világon!

Ámen.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
May Golan izraeli miniszter a Mazsihisz székházában
Zsidó világ
„Élj általuk..." (boldogan)
2024. Május 09. / 09:35

„Élj általuk..." (boldogan)