Rivlin elnök: Herzl álmodni mert a lehetetlenről

2021. Február 16. / 12:33


Rivlin elnök: Herzl álmodni mert a lehetetlenről

A Zsidó Állam címmel 125 éve jelent meg a Budapesten született Herzl Tivadar (Theodor Herzl) történelmi jelentőségű munkája. Az évforduló alkalmából  Reuven Rivlin, Izrael elnöke azt írta a „Herzl álmodni mert a lehetetlenről” című írásában, hogy a mostani válságból kivezető utat jelenthet, ha példát veszünk a modern cionizmus atyjáról. 


Habár Herzl Tivadarnak a független zsidó államról szóló álma egy ősi eszmén alapult, ez az álom egy új, izgalmas és meglepetésekkel teli jövőképet ábrázolt, és ez a régi-új álom örökre megváltoztatta népünk sorsát – olvasható Reuven Rivlin írásában, amely A Zsidó Állam című munka megjelenésének 125. évfordulójára íródott. 

Az államfő szavai szerint Herzl Tivadar merész, makacs és bátor volt ahhoz, hogy a lehetetlenről álmodjon, és – amint a történelem igazolta – hitt abban, hogy az álmok anyagából egyszer valóság lesz. 

Mint írja: habár most Izrael egészségügyi, gazdasági és társadalmi válságokkal, mindaddig, amíg a Herzlhez méltó elszántsággal ragaszkodunk Cion közös álmához,  a népünket évezredek óta vezérlő kölcsönös felelősség értékéhez, addig nem létezik olyan kihívás, amit együtt le ne tudnánk győzni. 

Reuven Rivlin szerint ha néha úgy tűnhet, hogy az érdekellentétek szétszabdalják az izraeli társadalmat, nem adhatjuk fel, folytatni kell a zsidó és demokratikus Izrael állam építését minden szegmensében, a szekulárisoktól a vallásosokig és a haredi zsidókig, a zsidóktól az arabokig, mert „nincsen másik földünk és nincsen más népünk". 

Forrás: Ynetnews.com

(Címlapkép: az izraeli államfő egy Herzl Tivadart alakító színésszel. Fotó: Noam Rivkin-Fenton)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Rivlin elnök üzenete a függetlenség napjára
Megemlékezések
Emléktábla készül Horthyliget mártírjainak tiszteletére

Kommentek