Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz: Visszakérjük, ami a miénk

2023. Augusztus 23. / 00:00


Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz: Visszakérjük, ami a miénk

Szerző: Kácsor Zsolt

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) nemrég beiktatott rabbija, Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz mondott beszédet azon a szimpátiatüntetésen, amelyet a budapesti Kazinczy utcai ortodox zsinagóga előtt tartottak kedden este. A rendezvényen mintegy 60-70-en vettek részt. 

Flashmob (villámcsődület) jellegű szimpátiatüntetést tartottak a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) mellett kedden este. A rendezvényen Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz, a MAOIH nemrég beiktatott, új rabbija mondott beszédet angol nyelven, szavait később Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda zsinagógakörzet rabbija tolmácsolta magyarul.

Rabinowitz a MAOIH és az EMIH között kialakult konfliktus kapcsán hangsúlyozta: rettenetes érzés, amikor ellenségeink üldöznek minket, de még ennél is rosszabb, ha olyanok, akik a testvéreinknek számítanak. Mint fogalmazott: a tény az, hogy Magyarországon az elmúlt 150 évben a jelenlegi Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség számít az egyetlen ortodox közösségnek, amely szigorúan tartja magát Haszam Szofer rabbi és utódai szabályaihoz, döntéseihez, szokásaihoz. 

Mint mondta: a Chabad-EMIH a magyar ortodox zsidó intézményhálózatban az elmúlt hetekben három imaházat zárt be azzal az el nem hihető indokkal, hogy ezeket felújítás miatt kellett bezárni. Hozzáfűzte: még a háború legsötétebb éveiben sem történt meg, hogy a magyar ortodox zsidóság legfőbb zsinagógáját bezárják. 

Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz leszögezte: a Chabad-EMIH-nek semmi köze Haszam Szofer tanításaihoz és utódaihoz, ezért arra kéri őket, hogy távozzanak a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség közeléből, és adják vissza az ortodox közösségtől az elvett zsinagógákat és intézményeket.

Haszam (Hatam) Szofer rabbi 

Mojse Szofer (1762–1839) Pozsonyban szolgált rabbiként 1806-tól. Vallási értelemben szigorúan konzervatív nézeteket vallott, harcolt a zsidó vallást megújítani szándékozók ellen, és gondolkodásával, tanításaival, döntvényeivel máig ható,  óriási tekintélyt vívott ki magának a magyar ortodox zsidóság körében. Halála után kezdték Haszam (Hatam) Szofernek nevezni. Leszármazottai, tanítványai szerte az országban terjesztették mesterük tanait, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség ma is az ő tanai, iránymutatásai szerint működik.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
„…Isten, kérlek, gyógyítsd meg őt!”
Megemlékezések
Felhívás sátoraljaújhelyi megemlékezésre