Purim az egész élet! – Eszter királynőt ünnepeltük a koronázóvárosban

2022. Március 22. / 12:20


Purim az egész élet! – Eszter királynőt ünnepeltük a koronázóvárosban

Gyakran hallottam nagyanyámtól, amikor jó kedve volt, hogy „Purim az egész élet!” Egy farsang, ami idén fantasztikusan sikerült a székesfehérvári zsidó hitközségben. Már létszámban is nagyon sokan összejöttünk, a hitközség termében, ahol nemcsak felekezeti tagok, de kedves vendégek, és a társ egyházak képviselői is megjelentek. A gyerekeink pedig jelmezbe bújtak.

Fotó: Székesfehérvár.huFotó: Székesfehérvár.hu

Bevallom, Eszter könyvét , egyben még soha nem hallottam felolvasni, héberül, amit most Darvas István, rabbi megtett. Jó érzés volt követni a magyar nyelvű kiadásban is. Kis szünet után, pedig a nagyon színvonalas kulturális program következett.

Koltai Róbert Jászai Mari - díjas színművész, filmrendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend -és számtalan egyéb díjak tulajdonosa, Dés László „üdvözletét ,” a méltán híres Sose halunk meg, film címadó zenéjében hozta. A művész megindító előadása, megadta a kellő hangulatot, majd Petőfi Sándor, egy kevésbé ismert versét, a Péter bátyát szavalta el nekünk.

Gerendás Péter Liszt Ferenc díjas zenész, zeneszerző, gitáros, dalszövegíró, ismerős vendég közösségünkben. Nemcsak tiszta hangja, virtuóz gitárjátéka, de fanyar humora is, kedves közösségünknek.

A magyar zsidó zenei világ autentikus előadója, Klein Judit, énekesnő, magyar, és-jiddis népdalokat énekelt, amivel igazán feldobta a hangulatot. S megtanított minket ismét a jiddis nóta refrénéjre, amit gyorsan elsajátítottunk, és mi tagadás, de „jajgattunk”.

Majd a végén szeretett rabbinkat is megtréfálta, egy kis whiskey-el, amit Darvas rabbi nem vett zokon. Elmondhatjuk, hogy mindannyian nagyon jól éreztük magunkat, és örömmel fogyasztottuk a Hámán táskákat is, diós-, mákos-, és szilvás ízesítésben. 

Köszönet a „kis cukrászoknak”, mindenekelőtt Barna Ágnes elnök asszonynak, aki, mint mindig most is mindenről gondot viselt.

Vankó Magdolna beszámolója.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek