Ortodox zsidók győzelme: a nőknek is lehet majd rabbivizsgát tenni

2020. Augusztus 13. / 12:23


Ortodox zsidók győzelme: a nőknek is lehet majd rabbivizsgát tenni

A Főrabbinátus 90 napot kapott a helyzet rendezésére, mivel diszkriminatív, hogy a nőket kizárják a rabbivizsgával elérhető állami pozíciókból, juttatásokból. A döntés kezdeményezői nem vallástalan vagy reformzsidók, hanem mélyen vallásos ortodoxok.


Jórészt ortodox zsidó kötődésű szervezetek nyújtottak be beadványt a Legfelsőbb Bírósághoz, hogy tegye lehetővé nők számára is, hogy rabbivizsgát tehessenek a Főrabbinátus égisze alatt és így jogosulttá váljanak állami állások betöltésére.

A Főrabbinátus Izraelben állami funkciót tölt be, házasodni például kizárólag kinek-kinek a saját felekezete vallási vezetői előtt lehetséges egyedül. A rabbik éppen ezért sok helyen állami hivatalnokokként ténykednek, az állami hivatalokban pedig – értelemszerűen – nem lehetséges a nem szerinti diszkrimináció. Ebből indultak ki a benyújtók.

A Főrabbinátus vallásértelmezése azonban nem teszi lehetővé női rabbijelöltek vizsgáztatását, női rabbik elismerését. Noha az ortodox világban egyre hevesebb vita folyik a kérdésről, többen a legnagyobb tekintélyű ortodox rabbik közül is az ügy mellé álltak, a Főrabbinátus ebben a kérdésben, a nők szerepének átértékelésében egyelőre hajthatatlan, elsősorban azért, mert az, ha megengednék a dolgot, a liberálisabb irányzatok gyakorlatát idézné, akiktől semmilyen gyakorlatot nem szabad szerintük átvenni. Annak ellenére így gondolják, hogy a kérelmezők maguk ortodoxok.

A Legfelsőbb Bíróság határozata azonban kötelező rájuk nézve, amennyiben 90 napon belül nem tudják kellően megindokolni, miért nem hátrányos megkülönböztetés a dolgok jelenlegi menete.

További megoldási javaslatként vetette fel a Legfelsőbb Bíróság, hogy egy másik állami szerv adhatná a nőknek a végzettséget elismerő papírt, mint amelyik a férfiaknak adja.

Izrael szefárd főrabbija, Jichák Joszéf  (címlapképünkön) arról beszélt nemrég, hogy ha kötelezi a Legfelsőbb Bíróság a Főrabbinátust arra, hogy nők számára is tegyék lehetővé, hogy vizsgázhassanak, az apparátus sztrájkba kezd. Szerinte a nőkről nem feltételezhető, hogy a zsidó jogban eléggé alapos és elmélyült tudásra tehessenek szert, bár később hozzátette, hogy tulajdonképpen mégiscsak lehetséges ez is, inkább az a baj, hogy a reformzsidókat másolja, akik meghamisítják a Tórát és rosszabbak a vallástalan zsidóknál is, mert azok még megtérhetnek.

A beadvány egyik kezdeményezője, Seth Farber ortodox rabbi – történetesen a nagy pozsonyi rabbi, az ultraortodoxia nagy alakja, a Hátám Szofér egyenesági leszármazottja – elmondta, hogy örül a Legfelsőbb Bíróság döntésének.

(Fotó: Olivier Fitoussi | Forrás: Flash90)

FORRÁS: THE JERUSALEM POST

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Növekedett Izrael népessége az elmúlt egy évben
Ünnepek
Rabbisági útmutató az újév ünnepére
2020. Szeptember 17. / 19:41

Rabbisági útmutató az újév ünnepére

Zsidó világ
Most van az I. Cionista Világkongresszus évfordulója

Kommentek