Ma estig „kis Jom Kippur" van bűnbánattal, önvizsgálattal

2024. Január 10. / 10:56


Ma estig „kis Jom Kippur" van bűnbánattal, önvizsgálattal

Mivel a héten beköszönt svát hónapja, az újholdat megelőző napon „Jom Kippur katan", azaz „kis Jom Kippur" van. Mint Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai zsinagóga rabbija ma a Facebook-oldalán írta: ma „gondoljunk a családjuktól elszakított foglyokra, a háborútól szenvedőkre. Hozzon nekünk svát hónapja békét, jólétet!".  

– Jom Kippur katan az „az engesztelés kisebb napja”. Így nevezik a Ros hódeseket (újhold) megelőző napot. A rituálék böjtből és könyörgésből állnak, de sokkal kevésbé szigorúan, mint Jom Kippurkor – olvasható a Magyar Zsidó Múzem és Levéltár Facebook-oldalán

Mint a posztban kifejtik: „a Messiás megjelenésével megszűnik a Sekhina (Isten jelenléte vagy Isten dicsősége) száműzetése. Az újholdat ennek a jövőbeli eseménynek bizonyítékaként fogadják, ám az előző napon, Jom Kippur Katan-kor imádságnak, böjtnek és könyörgésnek kell lennie ahhoz, hogy engesztelést találjanak az előző hónapban elkövetett bűnökért, és így siettessék a megváltást. A szokás gyökerei a Tórában vannak (4Móz 28:11), ahol vétekáldozatot áldoznak Ros Hódesre, jelezve, hogy az Örökkévaló azon a napon ítéletet és engesztelést nyújt. Ezért a böjt gondolata nyilvánvalónak tűnik. A böjtölés azonban tilos újholdkor, így a böjtöt a Ros Hódes előtti napon tartják".

Radvánszki Péter rabbi ma Facebook-bejegyzésben ír a Jom Kippur katanról: 
– Ma este Svát újholdja van. Estig azonban „kis jom kippur" van, bűnbánattal, önvizsgálattal. Gondoljunk a családjuktól elszakított foglyokra, a háborútól szenvedőkre. Hozzon nekünk svát hónapja békét, jólétet! 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek