Íme, a „Rombach-utczai” zsinagóga pontos építési számai

2021. Június 22. / 10:05


Íme, a „Rombach-utczai” zsinagóga pontos építési számai

Szerző: Kácsor Zsolt

Az Arcanum digitális adatbázisának segítségével korabeli hírlapokban lapozhatunk, így könnyűszerrel megtalálhatjuk a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga építéséről szóló beszámolókat. Csak arra kell ügyelni, hogy a keresőbe a Rumbach helyett Rombach-ot írjunk, akkoriban ugyanis így írták és mondták az utca nevét.


Az Arcanum Digitális Tudománytár valódi kincsesbánya, amelyet ezúttal arra használtunk, hogy kibányásszuk a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga 150 évvel ezelőtt lezajlott építésére vonatkozó hírlapi tudósításokat. 

rombachkép.png1894 körül készült belső felvétel a zsinagógáról

Nemcsak a zsinagógára, de az utca névadójára is sok találatot kapunk, hiszen dr. Rumbach Sebestyén pesti tisztifőorvos a város egyik legismertebb polgára volt. Megbecsültségét jelzi, hogy az Országút (ma: Károly körút) közelében nyíló utcácskát, ahol a tisztifőorvos városszerte ismert (egyik) háza állt, a pesti nép már a XIX. század első felében Rombach utcának kezdte nevezni – ami azt jelenti, hogy a korban így ejtették az orvos-doctor családnevét. Hivatalos utcanévavatás nem is volt, mert nem volt rá szükség, majd csak a XX. század első felében lett a Rombach utcából Rumbach Sebestyén utca, hogy a helyes alakkal tisztelegjenek a névadó előtt.

De a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga építésére visszatérve: a korabeli lapokban az egyik első híradást a Budapesti Közlöny 1870. június 21-i számában olvashatjuk, amely a címes hírek között a következőkről tudósít:

UJ ZSINAGÓGA PESTEN. A pesti izr. hitközség elöljárósága bejelenté a városi hatóságnak, hogy a Rombach-utczában levő 62l/a szám alatti telkére zsi­nagógát szándékozik épiteni s a benyújtott terv alapján építési engedélyt kér.

rombach budapesti közlöny.png

A munkálatok gyorsaságára jellemző, hogy valamivel több mint 2 év után meg is történt az avatás, amelyről a Pesti Napló 1872. október 2-án számolt be:

rombach-szentelés.png

(Z s i n a g ó g a-s z e n t e l é s.) Az ó-hitű zsi­dók Rombach-utczai zsinagógája ma délelőtt 9 órakor szenteltetett fel ünnepélyesen. A pompá­san épült imaház egészen megtelt az ájtatosak és a hivatalos vendégek nagy számával. Lányi úr, mint a pesti hitközség elnöke, felolvasván a templomépitési bizottság jelentését, valamint Barnay titkár az alapkő számára rendelt ma­gyar és héber szövegű okmányt, letétetett az alapkő, azután behozatván 24, gazdagon díszített thora, a szent ládába helyeztetett; az „örök lámpa” meggyújtásával befejeztetett az ünne­pély első része. Azután az ünnepi szónoklat és a felavató ima következett, melyeket Pollak rabbinus mondott el, és ezzel az ünnepély vé­get ért.

(Címlapkép: a zsinagóga újraavatása idén júniusban. Fotó: Mazsihisz/P. T.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Oláh János professzor első jahrzeitjére
2021. Október 13. / 21:26

Oláh János professzor első jahrzeitjére

Zsidó világ
Zsidó politikai stratégiák a modern világban
Mazsihisz hírek
„Két közönsége van Zsinagógakoncertjeinknek”

Kommentek