Ilyen lesz a Nyírtass Zarándokközpont

2019. Október 08. / 13:05


Ilyen lesz a Nyírtass Zarándokközpont

Szerző: Kácsor Zsolt

A Hácár Hákodes Tass Alapítvány közbeszerzési felhívására a simai székhelyű Bénye-Kő Kft. építi föl a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírtass község új zsidó zarándokházát 122 millió forint uniós támogatásból – adta hírül a Közbeszerzési Értesítő.


A Közbeszerzési Értesítő honlapjára tegnap fölkerült hír szerint kiválasztották a Nyírtass Zarándokközpont kivitelezőjét, a nyertes a  simai Bénye-Kő Kft. lett, megelőzve a miskolci CreativEnergy Kft-t és a sátoraljaújhelyi Zempléni Építő és Gépészeti Kft-t. A projekt keretében egy folyamatosan üzemelő zarándokházat építenek föl a községbe érkező zsidók számára a Bem utcában, a zsidó temető közelében. 


nyírtass.jpgA beruházás látványterve

A szóban forgó telken áll egy pincével és tetőtérrel rendelkező, földszintes lakóépület, de annak méretei nem teszik lehetővé a kívánt funkciók elhelyezését, ezért az átalakítása, bővítése szükséges a műszaki leírásban és a tervekben megadottak szerint. A kivitelezés során a lakóépület mellett lévő gazdasági épületeket elbontják. Az említett pincében raktárakat és gépészeti helyiségeket alakítanak ki, továbbá létrehoznak egy múzeumteret is. 

A földszinten egy 80 fős befogadó képességű imatermet építenek, s itt kap helyet egy akadálymentesített mosdó, egy női wc, valamint egy, a három szintet összekötő lépcsőház. A bővítmény pincéjében alakítják ki a rituális fürdőt a hozzá kapcsolódó öltöző helyiségekkel, míg a földszinten egy nagy méretű étkezőhelyiség, egy kóser konyha, és férfi wc lesz. Az új építésű tetőtérben iroda- és öltöző helyiségek lesznek, míg az utca és a hátsókert irányába egy-egy nagyobb termet alakítanak ki.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek