Három hónapra Szentendrére költözik a velencei biennálé izraeli pavilonja

2019. Szeptember 05. / 13:20


Három hónapra Szentendrére költözik a velencei biennálé izraeli pavilonja

Szerző: Kácsor Zsolt

Bemutatják  a 2018-as Velencei Építészeti Biennálé izraeli pavilonjának kiállítását Szentendrén – hangzott el a Ferenczy Múzeumi Centrum mai, budapesti sajtótájékoztatóján. A tárlat a különböző vallási közösségek harmonikus együttélésének lehetőségeire és ezek építészeti vonatkozásaira fókuszál.


A Ferenczy Múzeumi Centrum évről évre bemutatja Magyarországon a Velencei Építészeti Biennále egyik nemzeti pavilonjának legutóbbi kiállítását. In Statu Quo – Tárgyalási struktúrák címmel e sorozatnak kereben nyílik meg az a tárlat, amely a tavalyi biennálé izraeli pavilonjának kiállítását mutatja be – mondta Gulyás Gábor, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum vezetője egy mai, budapesti sajtótájékoztatón, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy a Duna parti városban szeptember elsejével véget ért az Art Capital programsorozat.

Amint az a múzeum ismertetéséből kiderül, Izrael területén számos olyan hely található, amely a monoteista vallások (a zsidók, a keresztények és a muzulmánok) képviselői számára szimbolikus jelentőségű. A XIX. század óta létező status quo egy olyan komplex szabályozás, amely keretet ad a különféle vallási és etnikai csoportok együttélésének. Ez a különleges kiállítás ezt a törékeny rendszert mutatja be építészeti tervek, makettek, archív dokumentumok, fotók, videók és kortárs műalkotások révén. 

in_statu_quo.jpgFotó: Ferenczy Múzeumi Centrum

A tárlat – amelynek kurátora Ifat finkelman, Deborah Pinto Fdeda, Oren Sagiv és Tania Coen Uzzielli – mindenekelőtt a különböző vallási közösségek harmonikus együttélésének lehetőségeire és ezek építészeti vonatkozásaira fókuszál. Ezen túlmenően megérthetjük azt is, hogy az összetett status quo miképpen segít megelőzni az erőszakot, miközben fenntartja a megalapozott szokásokat, s arra ösztönzi az egyes csoportokat, hogy folytassák küzdelmüket jogaikért és a birtokaikért. Így a jelenlegi status quo sem más, mint ideiglenes megoldás, amely csupán egy újabb megállapodásig tart.

A tárlat idén október 11-től 2020. január 26-ig látogatható a MűvészetMalom északi szárnyában. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek