Felújították Lajta Béla építész sírját a Kozma utcai zsidó temetőben

2019. Augusztus 24. / 21:04


Felújították Lajta Béla építész sírját a Kozma utcai zsidó temetőben

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Lajta Béla építész sírjának felújítása alkalmából megemlékezést és ingyenes temetői sétákat tart a budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben temetőben szeptember elsején, délelőtt 10 órától. A séták ingyenesek, de regisztrációhoz között. Jelentkezni ide kattintva lehet. 


A zsidó családban született Lajta Béla építész alig két évtizedes pályája alatt rendkívül változatos, épületről épületre új megoldásokat felmutató, egyenletesen magas színvonalú életművet hozott létre. A budapesti Salgótarjáni utcai zsidó temetőben a historizmus és a szecesszió számos jelentős építészének alkotásaival találkozhatunk, ám az e mesterek által jegyzett síremlékek között is különlegesek Lajta Béla művei. A sírkertben tizenegy síremlék mellett a kapu- és szertartási épületeknek is ő volt a tervezője, sőt egy évtizeden át ő irányította a temetőben folyó műszaki munkákat is. 

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) két ingyenes sétával, és az építész felújított sírjának átadásával emlékezik Lajta Bélára  szeptember 1-jén, délelőtt 10 órától a Kozma utcai zsidó temetőben. A megemlékezésen a a megjelenteke Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója köszönti, majd beszédet mond Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. (Helyszín: 3/J parcella, 74. sor 41. sír.)

phpeclakj-1.jpg

Lajta Béla (1873–1920)

A Lajta által tervezett építmények a 20. század eleji magyar funerális építészet nemzetközileg is kiemelkedő példái. Legkorábbi alkotásai Lechner Ödön nemzeti szecessziós törekvéseihez csatlakoztak. Első jelentősebb figyelmet kapott, fővárosi épületei – az Izsó utcai Malonyay-villa vagy a Wechselmann-féle Vakok Intézete a Mexikói úton – 1906 után az angol Arts and Crafts, a finn nemzeti romantikus építészet és a hazai népi építkezés tanulságait ötvözték. 

1910 táján a Bárczy-éra városvezetése nemcsak iskolaprogramjának legigényesebben kivitelezett darabját, a Vas utcai Felső Kereskedelmi Iskolát, de az új városi könyvtár és kultúrpalota monumentális feladatát is Lajtára bízta, az utóbbi megvalósítását azonban a háború megakadályozta.

68657554_2365365870227663_1058339435621384192_o.jpgA Salgótarjáni utcai zsidó temető bejárati kapuja

A pesti zsidó szentegylet építészeként működésének fontos terepe volt a síremlékművészet is, ahol rendkívüli díszítő-fantáziája nemes anyagokban ölthetett testet. Lajta 1910 körüli érett alkotásai – például a mai Új Színház a Paulay Ede utcában, testvéreinek Szervita téri üzletbérháza vagy az említett iskolaépület – a korszak európai élvonalába sorolhatók, sok tekintetben pedig már az 1920-as évek art decóját, modernizmusát előlegezik. 

Az 1930-as évek magyarországi progresszív építészete éppen Lajta Bélában lelte meg egyik elődjét.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Szerdócz J. Ervin: Ne kegyelmezz az üldözőnek
Megemlékezések
Vitányi Iván halálára: Példásan élni az utat keresve

Kommentek