Deutsch Tamás: reméljük, hogy a miénk lesz az eddigi legjobb Maccabi

2019. Április 11. / 15:00


Deutsch Tamás: reméljük, hogy a miénk lesz az eddigi legjobb Maccabi

Az idén július 29-én kezdődő budapesti 15. Maccabi Európa Játékokról adott tájékoztatást a  Mazsihisz és a BZSH közös vezetőségi ülésén Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, az MTK elnöke, valamint Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, az idei játékok Szervező Bizottságának társelnöke a Mazsihisz-BZSH budapesti, Síp utcai székházában.


A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) csütörtökön megtartott, közös vezetőségi ülésének egyik fő napirendi pontja a budapesti 15. Maccabi Európa Játékokkal kapcsolatos tájékoztatás volt, amelyet Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő, az MTK elnöke, valamint Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, az idei játékok Szervező Bizottságának társelnöke tartott.

A napirendi pontot Heisler András, a Mazsihisz elnöke azzal vezette föl: három feltételnek kellett teljesülnie ahhoz, hogy idén július 29. és augusztus 7. között Budapest adhasson otthont a rangos világversenynek. Először is kellett egy kiváló pályázat, másodszor egy kormányzati garancia, harmadrészt a helyi zsidó közösség támogatása. Az elnök megosztotta a hallgatósággal, hogy a Maccabiról beszélt Orbán Viktorral, és a miniszterelnök elárulta neki, hogy a kormányzati támogatás elsősorban Deutsch Tamás lobbitevékenységének köszönhető.

Fotó: Szentgyörgyi ÁkosFotó: Szentgyörgyi Ákos

Az MTK elnöke a tájékoztatójában úgy fogalmazott: három egyenrangú partner – a Maccabi Vac, a Mazsihisz és az MTK – szoros, eredményes együttműködése révén nyerhette meg a magyar főváros azt a pályázatot, amelyért versenyben volt a világhírű teniszjátékos Roger Federer által képviselt Basel városa is. Deutsch Tamás óriási diplomáciai sikernek nevezte azt is, hogy előzőleg – Heisler András és Jusztin Ádám tevékenységének köszönhetően – Budapesten ülésezett a Maccabi EMC kongresszusa. Az eseményt  Deutsch Tamás így jellemezte: Európa legnagyobb zsidó rendezvényéről van szó, amely nem „csak” minden idők legnagyobb magyarországi multisporteseménye, hanem egyúttal zsidó közösségi, kulturális és vallási rendezvénye. A politikus szerint a budapesti Maccabi egyik elsődleges célja a helyi – budapesti és vidéki – zsidó közösség erősítése.

Beszédében Deutsch Tamás kitért arra: a játékok megszervezésére és lebonyolítására létrehozták az EMG2019 Kft.-t, amelynek 40 százalékban a Maccabi Vac, míg 30-30 százalékban a Mazsihisz és az MTK a tulajdonosa. Az eddigi adatok szerint háromezer fő vesz részt a játékokon, kilenc nap alatt 78 ezer adag étel készül, és hét szállodában szerveznek szombati kidust. A játékok teljes költségvetése mintegy 4,9 milliárd forint állami támogatás. Az elnök hozzátette: ebbe nem lehet beszámítani azt a Kerepesi úti sportkomplexumot, amely nem készült el határidőre, de remélhetőleg 2020-21-re megvalósul.  Deutsch Tamás végül elmondta: habár sok sportesemény lesz idén Budapesten, bízik benne, hogy a résztvevők szerint a 15. budapesti maccabi játékok bizonyulnak majd az eddigi legjobb Maccabi-versengésnek.

A Mazsihisz és a BZSH elöljárósága előtt tájékoztatást adott Jusztin Ádám is, aki kifejtette: hosszú évek óta fontos volna a hazai zsidó sport megérdemelt presztízsének emelése, ami a Maccabi játékoknak köszönhetően meg is valósulhat, hiszen – mint fogalmazott – örvendetes módon egyre többen érzik magukénak a játékokat mind a zsidó közösségen belül, mind azon kívül. A magyar csapat szereplése kapcsán Jusztin Ádám azt mondta: a magyar sportolók létszáma várhatóan meghaladja a kétszáz főt, és a magyarok szinte minden sportágban megmérkőznek. Jusztin Ádám a felszólalásában köszönetet mondott a szervezést végző cég dolgozóinak azért az áldozatos munkáért, amit hosszú ideje végeznek a sikeres lebonyolítás érdekében.

Kérdésekre válaszolva elhangzott: a köztelevízió várhatóan élő adásban közvetíti a megnyitó ünnepséget – ennek helyszíne az Új Hidegkúti Nándor Stadion lesz –, továbbá mindennap leadnak majd egy 25 perces összefoglalót. A játékok lebonyolításában elengedhetetlen az önkéntesek szerepe, erre a munkára április végéig még lehet jelentkezni a szervező cég honlapján: www.emg2019.hu

Végül Heisler András elmondta: Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkártól a héten azt a tájékoztatást kapta, hogy a játékok kezdetére a kormány felújíttatja az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd síremlékét.

A 15. MACCABI EURÓPA JÁTÉKOK

2019. július 29. és augusztus 7. között Budapest ad otthont a 15. Maccabi Európa Játékoknak. A Maccabi Európa Játékokat négyévente, két évvel, a minden alkalommal Izraelben megrendezésre kerülő Maccabi Világjátékok után és egy esztendővel a soron következő nyári olimpiai játékok előtt, változó helyszínen rendezik meg. Budapest előtt 2011-ben Bécs, 2015-ben pedig Berlin volt a Játékok házigazdája.

https://emg2019.hu/registrationhttps://emg2019.hu/registration

A Maccabi Európa Játékok a legnagyobb magyarországi multisportesemény lesz. A Játékokra több mint 30 országból 2500-3000 zsidó sportoló és több száz csapattag, kísérő érkezik Budapestre a világ minden részéből, hiszen meghívottként nem európai országok delegációi is részt vehetnek a rendezvényen. A zsidó sportolók 25 sportágban fognak versenyezni. Magyarország minden idők legnagyobb létszámú csapatával indul a budapesti Játékokon.

A Maccabi Európa Játékok azonban jóval több mint egy sportesemény, Európa legnagyobb zsidó kulturális, vallási és közösségi rendezvénye is egyben. A Játékok eseményein főszerepet kap a kimeríthetetlen gazdagságú magyar zsidó hagyomány és kultúra. A budapesti Maccabi Európa  Játékok egyik fénypontja a közös szombatfogadás lesz Európa legnagyobb zsinagógájában, a Dohány utcai zsinagógában. A Játékok gazdag kulturális programjai révén a külföldről érkező sportolók és látogatók betekintést nyerhetnek a sokszínű magyar zsidó közösség életébe.

Budapesten most először rendezhetünk Maccabi Európa Játékokat. Hazai környezetben, magyar szurkolók előtt versenyezni a magyar színekért, önkéntesként segíteni a Játékokat, részt venni a színes kulturális, vallási és közösségi programokon egyedi és megismételhetetlen lehetőség. Fontos számunkra, hogy mindenki részese lehessen egy nagyszerű és különleges zsidó közösségi élménynek.

A Maccabi Európa Játékok közös ügyünk. A szervezők legfontosabb célja, hogy a magyar zsidó közösség tagjai olyan életre szóló, identitást erősítő személyes élményt éljenek át, amely évtizedekre megalapozza a magyar zsidóság további fejlődését. A magyar zsidó közösség minden tagjára számítunk, hogy sportolóként, önkéntesként, szurkolóként vagy nézőként, a kulturális, vallási és közösségi események látogatójaként legyen részese a Játékoknak.

#maccabiwfans  #maccabiworld  #maccabihun

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma van Golda Meir halálozási évfordulója
Élet + forma
Jávori Ferenc (Fegya): A klezmerzene az életem

Kommentek