Centenáriumi tanév a Scheiber iskolában: 100 éves a Zsidó Gimnázium

2019. Szeptember 10. / 10:18


Centenáriumi tanév a Scheiber iskolában: 100 éves a Zsidó Gimnázium

Szerző: Kácsor Zsolt

Az 1919-1920-as tanévben kezdődött meg a tanítás a Pesti Izraelita Hitközség Alapítványi Gimnáziumában és Leánygimnáziumában. Jogutód intézményként a Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium a 2019-2020-as tanévben számos ünnepi programot szervez.


A zsidó polgári fiúiskola a budapesti Wesselényi utca 44-ben, míg a leány polgári iskola a Síp utca 12. szám alatt kezdte meg működését az 1919-1920-as tanévben, mindkettőt a Pesti Izraelita Hitközség tartotta fönn. 

lányok.jpgA leánygimnázium tornászcsapata (a Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből)

A kerek évfordulót a jogutód intézmény – a Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium – a 2019-2020-as tanévben kiemelt jelentőséggel kezeli. Mint írják, az eltelt 100 év eseményeire, a volt tanulókra, tanárokra, közösségünk tagjaira olyan programokkal, rendezvényekkel kívánnak emlékezni, amelyekre valamennyien büszkén és hosszú időn keresztül fogunk gondolni.

Az ünnepségsorozat keretében iskolatörténeti kisfilmet és kiállítást mutatnak be, 100 kilométeres túrát, kirándulásokat, látogatásokat, tanulmányi- és sportversenyeket szerveznek, emlékhelyeket keresnek föl, s gálaestet is rendeznek öregdiákok részvételével. A részletes programot itt olvashatják:

100ev-plakat-32x45.jpg

(Címlapképünkün a zsidó polgári fiúiskola egyik osztályának csoportképe látható a Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Hetvenöt éve állították föl a pesti gettót
Ünnepek
Így kívánna nekünk boldog új évet: a Beatles

Kommentek