Breuer Péter: Harcolnunk kell a maradásért

2021. Február 02. / 19:37


Breuer Péter: Harcolnunk kell a maradásért

Szerző: Kácsor Zsolt

Erzsébetváros önkormányzata a jövőben piaci áron kívánja bérbe adni azt a Wesselényi utca 17. szám alatti épületet, ahol jelenleg több szervezet, mások mellett a Heti TV is működik. Miért kell költöznie a zsidó televíziónak, s mi lesz az intézmény sorsa? Veszélybe kerül a magyar zsidó média egyik fontos szereplőjének léte? A téma kapcsán Breuer Pétert, a Heti TV alapítóját, vezetőjét kérdeztük.


Mikor jár le a Heti TV és a VII. kerületi önkormányzat között kötött szerződés az ingatlanhasználatra?
A kerület a kezdetekkor egy olyan ingatlanhasználati szerződést kötött velünk, amit minden évben automatikusan megújítanak egy esztendőre. Az általunk fizetett bérleti díj évente inflációkövető, szóval nem szerelemből vagyunk az épületben. Közösségi, körzeti televízióként vagyunk nyilvántartva, közfeladatot, közszolgáltatást látunk el, több nyelvű híradót készítünk, naprakész hírekkel tájékoztatjuk nézőinket a zsidó közösséget érintő, és más fontos eseményekről, ráadásul az egész országban foghatók vagyunk, az internet révén pedig szerte a világban néznek minket. Azt hiszem, ennél részletesebben nem kell magyarázni, hogy a Heti TV jelentős hírpiaci tényezővé nőtte ki magát a zsidó és nem zsidó világban. Öt éve működünk a Wesselényi utcai épületben.

Az önkormányzattól közölték már önnel, hogy mikor kell elhagyni az ingatlant?
Több mindent közöltek velem többféle szinten, de nem tudom, hogy kinek higgyek, mert Niedermüller Péter polgármester szavahihetőségében már nem bízom. A mostani állapot az, hogy április 30-ával el kell hagynunk az ingatlant. Az okok között szerepel, hogy a kerület a testületi döntés szerint a jövőben nem kíván minket támogatni. Ezt azért nem értem, mert a kerület eddig sem támogatott minket, hanem egy bizonyos szolgáltatásért fizetett: mi elkészítettünk egy erzsébetvárosi híradót, és ezt a kerület kifizette. Ez nem támogatás, hanem szakma és üzlet. Az elmúlt hónapokban folyamatosan egyeztettem különböző tisztségviselőkkel és képviselőkkel, s lassan az derült ki számomra, hogy a kerületvezetés számára a Heti TV nemkívánatos elem. Tavaly közölték velem, hogy a kerület többé nem tart igényt az általunk készített híradóra, majd amikor ezt szóvá tettem Niedermüller Péternek, kiderült, hogy ő maga nem is tud róla. Utána meg arra hivatkozott, hogy testületi döntésekről van szó, mintha neki nem volna felelőssége abban, hogy az általa vezetett testület milyen döntéseket hoz. 

Egy esetleges költözést anyagilag be tudna vállalni a cég?
Erre nehéz válaszolni, de azt tudni kell, hogy ennek a televíziónak az esetleges elköltöztetése több tíz millió forintba kerülne. Drága számítástechnikai és videotechnikai eszközökről van szó, amelyekkel nem férünk be egy átlagos lakásba, szóval nagyon meg kellene fontolni, hogy hová és hogyan költözzünk. Számomra az április végi határidő betartása nem tűnik megoldhatónak, nem értem, hogy miért szabtak ilyen rövid határidőt.

Ha el kell költözni az épületből, akkor van vagy volna hová?
Nem tudom, hogy mit hoz a következő két hónap. Számunkra nagyon fontos, hogy Erzsébetvárosban működjünk, hiszen a zsidónegyedhez immár szervesen hozzátartozunk. Az elmúlt napokban, amikor híre ment, hogy veszélybe került a televízió működése, sok száz megkeresést, levelet és telefont kaptam és kaptunk, ami megerősít abban, hogy harcolnunk kell a maradásért.  Jólesett, hogy a napokban több, számomra ismeretlen jótékonykodótól még pénzadományt is kaptunk a működésre.

* * *

Niedermüller Péter polgármester az ügyről az alábbi Facebook-bejegyzést tette közzé: 

(...) Erzsébetváros önkormányzata nem adja el a Wesselényi utca 17-t és az Erőművház sem szűnik meg, továbbra is „sokszínű és magas színvonalú rendezvényekkel” fogja gazdagítani a kerület kulturális életét. Ugyanakkor úgy ítéljük meg, hogy ha Erzsébetvárost valóban európai értelemben vett kultúrnegyeddé akarjuk átformálni, akkor nem hagyományos művelődési házakra, hanem innovatív és kreatív kulturális eseményekre van szükség. Az Erőművház ezt a funkciót fogja ellátni, ilyen eseményeket fog szervezni. De van az átalakításnak egy másik oka is. A Wesselényi utca 17 fenntartása, működtetése nagyon sok pénzbe kerül, plusz az előző önkormányzat által elvégzett felújítás „mindössze” egyetlen dologról feledkezett el, az akadálymentesítésről. Ezt Bajkai képviselő úr elfelejtette megemlíteni. A kormányzati beavatkozások pedig tovább szűkítik az önkormányzat anyagi lehetőségeit. Ezért az Erőművház kisebb és gazdaságosabb irodákba költözik, a Wesselényi utca 17-et pedig piaci áron bérbe adjuk. Erzsébetváros önkormányzata mélyen elkötelezett a kultúra támogatása mellett. Mi meg fogjuk teremteni annak lehetőségét, hogy a kirekesztő, avítt kormányzati kultúrpolitika által kiszorított művészek és kulturális intézmények Erzsébetvárosban otthonra találjanak. (Idézet innen.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma 95 éves Kurtág György, a világhírű zeneszerző
Zsidó világ
„Hagyni élni és hagyni dolgozni a másikat"

Kommentek