A rabbi vigasza: Isten nincsen karanténban – ott van most is mindenhol

2020. Március 22. / 16:13


A rabbi vigasza: Isten nincsen karanténban – ott van most is mindenhol

A szakértők szerint most minél nagyobb távolságot kell tartanunk egymástól, hogy fékezzük a vírus terjedését, miközben a legjobb ellenszer a félelem ellen, a legfontosabb dolog a világon, főleg nekünk, zsidóknak, az, hogy együtt legyünk. Mi a megoldás? Annak a biztos tudata, hogy Isten mindenütt jelen van, Ő nincsen karanténban. Efrem Goldberg ortodox rabbi  írása.


A mostaniakhoz hasonló, nehéz időkben választhatunk. A vírus pusztítására gondolva kétségbeesetten kérdezzük, hol van Isten vagy észrevesszük Őt, az Ő jelenlétét mindenhol körülöttünk most is abban, ami történik éppen. 

Isten jelen van heroikus angyalai, az orvosok, nővérek, a járvány frontvonalában harcoló egészségügyi személyzet minden tagjának bátorságában, az idősotthonok gondozóinak erőfeszítéseiben. Az önkéntes munkát végzők hálózatában. Akik figyelnek az otthonukban maradni kényszerülő idősekre, ennivalót visznek a veszélyeztetetteknek. 

Ott van azoknak a nagylelkűségében, akik adományokat küldenek a leginkább rászorulóknak. Ezek a jótettek (gmilut hászádim), az együttműködésnek ez a szelleme, az önzetlenségnek ezek a gesztusai az Isteni Szellem megnyilvánulásai, a mindannyiunkban meglévő isteni rész megmutatkozása.

Ott van a technika áldásaiban, abban, hogy mégis kapcsolatban lehetünk egymással, akár több százan is a videokonferenciák révén a világ egyik végétől a másikig. Az appokban, amelyek révén együtt tudunk Tórát tanulni, imádkozni, énekelni, készülni a Szombatra és a Széderestére.  

És azt se felejtsük, hogy még most, a járvány idején is jelen van a napfelkeltében és a naplementében, a virágzó tavaszi fákban és növényekben, az emberi test bonyolult működésében. Isten jelen van szó szerint minden egyes lélegzetvételünkben. 

A Zsoltárok könyvének utolsó mondata szerint „minden lélek Téged dicsérjen, hállelúja”. A lélek és a lélegzet (ahogy a magyarban) a héberben is nagyon hasonló szavak, ezért mondhatták áldott emlékű bölcseink, a Talmud-i rabbik, hogy inkább úgy kell olvasni ezt a sort, hogy minden lélegzet dicsérje az Urat, minden lélegzetünk az ő dicsőségét zengje. 

Ráv Háim Kánievszki szerint arról van szó, hogy mindaddig, amíg működik a testünk, utolsó lélegzetünkig dicsérjük őt az életért. A pozsonyi Hátám Szofér rabbi szerint nem csak minden lélegzetünkkel, de minden lélegzetünkért neki kell hálát adnunk. 

A légzés látszólag magától értetődő, észre sem vesszük, amíg rendben működik. De nagyon összetett testi működés. 

A koronavírus épp a légzőszerveket támadja meg, a légzést nehezíti meg azok számára, akik súlyos állapotba kerülnek. A lélegzetvétel, az élet nem természetes, adomány, ajándék, áldás. Ezért kell minden lélegzetvételünkért, minden lélegzetvételünkkel áldanunk Őt.

Isten nincsen karanténban. Soha nem távozik el egyikünktől sem. Ott van körülöttünk, bennünk, minden lélegzetvételünkben és rajtunk keresztül hat. Fontos észrevennünk. Legyünk mi magunk is segítő angyalaivá, álljunk meg néha megköszönni áldásait és imádkozzunk Hozzá mindnyájunk jóllétéért.

Szerző: Efrem Goldberg ortodox rabbi – Boca Raton Synagogue.

Forrás: Aish.com

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek