A hét műtárgya: Dov Ungar debreceni Hágádája

2021. Április 09. / 14:39


A hét műtárgya: Dov Ungar debreceni Hágádája

A különleges Hágáda 1946-47-ben készült Debrecenben, a Hasomer Hacair ifjúsági szervezet izraeli kivándorlásra felkészítő táborában. A Dov Ungar által készített művet hamarosan az európai zsidóság 1945 és 1948 közötti életét bemutató, Our Courage​ című tárlaton állítják ki Frankfurtban – olvashatjuk a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjában.


A Dov Ungar által készített Hágáda az egyiptomi kivonulás hagyományos történetébe ágyazva, azt kiegészítve meséli el a holokauszt történetét és a felszabadulást. A szerző (néhány nyomtatott imarészletet leszámítva) az egészet kézzel írta és rajzolta – írja a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár szokás szerint péntekenként közzétett magazinjának mai száma.

A különleges Hágáfa a „rabszolgák voltunk" hagyományos értelmezése mellett szövegben és rajzban is bemutatja a koncentrációs tábori rabságot. A szerző a mű végén a hagyományos „Jövőre Jeruzsálemben" rész helyett közelgő kivándorlásáról, terveiről ír. 

Az alternatív, fontos társadalomtörténeti forrásként is értelmezhető Hágáda a közeljövőben a frankfurti zsidó múzeumban, az európai zsidóság 1945 és 1948 közötti életét bemutató, Our Courage (Bátorságunk)​ című kiállításon lesz látható. 

zsid2.jpg

A frankfurti tárlat honlapját itt találják, a debreceni Hágáda múzeumi adatlapja pedig ezen a linken tekinthető meg. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek