Van-e összefüggés Szukkot és Hanukka nyolc napja között – cikkünkből kiderül

2020. Október 07. / 15:37


Van-e összefüggés Szukkot és Hanukka nyolc napja között – cikkünkből kiderül

Akiben felmerült a kérdés, hogy van-e összefüggés Szukkot és Hanukka nyolc napja között, azt most megnyugtatjuk. Van, és nem is egy. A Zsidó Múzeum Facebook oldalán megjelent írásból minden kiderül.

Több mint 2180 évvel ezelőtt őseink nem tudták megtartani Szukkot ünnepét, hiszen még a harccal voltak elfoglalva és a Szentély sem volt az övék. Amikor sikerült újra elindítani a szentélybeli szolgálatot, akkor egy „második Szukkot”-ot akartak tartani:
„Nagy örömükben nyolc napig tartó ünnepet rendeztek, a sátoros ünnep mintájára. Visszaemlékeztek rá, hogy nemrégen még hogyan ünnepelték a sátoros ünnepet, amikor a hegyek közt és a barlangokban tengették életüket, akár a vadállatok”.

szukkot-hanuka.jpg

Ha egy napra elegendő olaj nyolc napig ég, akkor a csoda hétnapos, miért nyolcnapos mégis Hanukka?

E híres kérdésére több megoldás is született, Rabbi Eliezer Katz szerint „van egy másik ünnepünk, amelynek nincs más célja, minthogy az Örökkévaló Izrael iránti szeretetét demonstrálja, a hétnapos Szukkot-tot követő Smini Áceret. A midrás szerint Isten még egy napot velünk szeretne tölteni, ezért rendelte el az őszi sorozat végére ezt az ünnepet, és ugyanígy –Ráv Katz szerint- Hanukka nyolcadik napja is Isten Izrael iránti szeretetét hangsúlyozza.

Szukkot is a megtérés ideje, de Jom Kippur-tól eltérően már nem elsősorban az istenfélelem, hanem az Isten, tehát az élet és az emberek iránti szeretet kell legyen a fő motiváció bölcseink szerint, hiszen a megtérésnek nem csak következménye, hanem előfeltétele is lehet az öröm.

A koronavírus idején Szukkot micváit nem könnyű teljesíteni, gondoljunk elsősorban a sátorban lakás előírására, de talán még nehezebb most az ilyenkor kötelező szimhá, vagyis az öröm. Ezzel kapcsolatban mondják mestereink a nem kizárólag Szukkot idején hasznosítható tanácsot:
“Az örömnek nem kell száz százalékig igaznak lenni, egy kevés seker (hazugság) is segíthet. 

A cádikok úgy vélték, hogy aki kitartóan jókedvűnek álcázza magát, az végül tényleg jókedvű lesz, ezért ha valaki eleinte csak boldognak mutatkozik a micvák teljesítésekor, az előbb-utóbb boldogan hajtja majd végre Isten parancsolatait.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Szigorúan bizalmas: Lebukott H. András és bűnbandája
Élet + forma
Nagyszabású online kántorkoncert Bécsből

Kommentek